blank

Otvorena renovirana zgrada Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku

blank

Troškove obnove Vlada Mađarske podržala sa više od milijardu forinti

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku od ove školske godine studente dočekuje sa renoviranim učionicama, bibliotekom, društvenim prostorom i amfiteatrom. Troškove obnove Vlada Mađarske je podržala sa više od milijardu forinti.

Josip Ivanović, dekan ove ustanove, zahvalio se na podršci Mađarske.

„Sve je obnovljeno, od temelja do krova, a neophodna sredstva za to je obezbedila Vlada Mađarske. Ne samo da je izgradila, renovirala ovu zgradu, već ju je napunila nameštajem, savremenom opremom i nastavnim sredstvima, a sve to garantuje da ovde možemo da pružimo savremenu obuku i obrazovanje na visokom nivou”, rekao je Ivanović.

Studenti u ovoj visokoškolskoj ustanovi mogu da studiraju na mađarskom jeziku, na smerovima kao što su diplomirani komunikolog, diplomirani vaspitač i diplomirani učitelj.

Isštvan Pastor, predsednik SVM-a, rekao je da je značaj ove institucije neupitan.

„To je bio proces izgradnje koji je rajao 16 godina i koji smo danas priveli kraju. Verujemo, dame i gospodo, da je jedan od ciljeva mađarskog javnog života u Vojvodini i mađarskog javnog života sa ove strane granice, očuvanje identiteta. Nije moguće sačuvati identitet ako nemamo institucije. Stvaranje institucija je jedan težak i dug proces, i nije dovoljno samo stvoriti instituciju, institucija se mora održati na nogama, a to nije uvek pitanje novca, već je pitanje volje, saradnje, kompetentnosti i sposobnost i veština da se to nastavi”, rekao je Pastor.

Predsednica Mađarske, Katalin Novak, istakla je da je to što zaista želimo da se razumemo svaki put, čak i onda kada to u početku, u pojedinim situacijama, nije bilo tako jednostavno, jedna od najvećih novina u odnosima Mađarske i Srbije u poslednjih 10 godina.

“Ako postoji ta namera, ako postoji namera da se razumemo, onda je mnogo lakše naći zajednička rešenja”, rekla je Katalin Novak.

Nakon svečanog otvaranja, predsednica Mađarske i ostali gosti obišli su renoviranu zgradu Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku.

Samom događaju su, pored ostalih, prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine i Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku.

Svoju jednodnevnu posetu Srbiji je predsednica Republike Mađarske završila u Subotici.

Panon TV

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 6 do 14 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će biti i dalјe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.