blank

Otvorena tradicionalna Božićna izložba (FOTO+VIDEO)

YouTube video

U prostorijama Otvorenog univerziteta juče je otvorena 15. tradicionalna Božićna izložba u organizaciji Kulturno umetničko društvo „Bunjevka”, Bunjevačkog omladinskog centra i UG „Bunjevačka kasina”. Na izložbi su prikazani božićnjaci, kao i eksponati koji su vezani za taj praznik.

Božićnjak predstavlja hleb koji je ukrašen figurama od testa. To je simbol najradosnijeg hrišćanskog praznika zbog čega je nezaobilazan na trpezi, a predstavlja i važan deo tradicije i kulture.

blank

Predsednica Udruženja građana „Bunjevačka kasina”, Tamara Babić, naglasila je da su ovoj izložbi prethodile radionice za decu i odrasle.

„Na izložbama smo učili kako se pravi božićnjak. U tome nam je pomogla Marija Bošnjak iz Male Bosne koja je prepoznatljiva po svom dvadeset-petogodišnjem radu na negovanju ovih običaja Bunjevaca. Važno je da istaknem da smo ove godine, u martu mesecu, predali zahtev za zaštitu božićnjaka, a jedan od nosilaca tog nematerijalnog kulturnog nasleđa Bunjevaca je upravo Marija Božnjak”, rekla je Tamara Babić.

„Božićnjak sam počela da pravim kao dete, a sada po udruženjima radim radionice kako bi mladima prenela to znanje. Najbitnije je da deci utkamo ljubav u taj božićnjak. To nam je misija. Ovo je prilika da se zahvalim udruženjima koja su mi pomogla da budem tu gde jesam, jer kao pojedinac teško da bih uspela. Sva deca su jako zainteresovana za radionicu, pogotovo niži razredi. Ako je neko u njihovoj porodici neko pravio božićnjak, onda će oni to sa lakoćom usvojiti”, zaključila je Marija Bošnjak, ispred UG „Bunjevačka vila”.

no images were found

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.