blank

Pesak iz Sahare stigao do Subotice

blank

Subotičani su jutros svoje automobile zatekli pod tankim naslagama peska. Po sredi je pesak koji je stigao sa kišom, što se i ranije događalo.

“Ciklon koji se nalazi na jugozapadnim delovima Evrope, je usled snažnih visinskih strujanja uslovljen da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare dođu do jugozapadne i centralne Evrope. Ovu pojavu detaljno je objasnio i meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu”, objavila je Nova S.

“Zahvaljujući ciklonu koji se nalazi nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigle do jugozapadne i centralne Evrope. Usled ovog efekta, velike količine peska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcaraske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena, a u predelima sa kišom padala je “prljava” kiša.

U toku ovog jutra jugozapadna strujanja donela su čestice peska i do Srbije, pa je u pojedinim predelima gde je jutros bilo kiše, padala kiša sa česticama pustinskog peska iz Sahare, a što je vidljivo na automobilima i drugim vozilima. U pitanju je potpuno prirodna i bezopasna pojava”, naveo je na svom “Fejsbuk” nalogu Đorđe Đurić.

Foto: Lj. Elek

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Žreb za polufinale Kup-a

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, na Terazijama, održan je žreb parova polufinala Kupa Srbije za fudbalerke. Parove je izvlačila, uz asistenciju Momčila Marića, komesara za

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.