blank

Počeo 28. Međunarodni festival pozorišta za decu

blank

U Dečjem pozorištu sinoć je otvoren 28. Međunarodni festival pozorišta za decu. Ovogodišnji dobitnici nagrade za životno delo „Mali princ“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu jesu reditelj i glumac Jovan Caran i kreatorka lutaka, kostima i scenografije Ljudmila Konstantinova Hense iz Kazahstana.

Gradonačelnik Stevan Bakić je uručio nagrade dobitnicima priznanja, dok je povelju za život posvećen stvaralaštvu za decu, posthumno dodeljenu reditelju Dragoslavu Todoroviću, uručio Eriki Janović, saradnici Dragoslava Todorovića.

blank

Na svečanom otvaranju nastupio je Dečji hor „Iskončići”, kao i OKUD „Mladost”, nakon čega je na sceni „Jadran“ predstavom „Duhovi šume” iz Brazila počeo takmičarski program.

Festival će trajati do petka, a subotički mališani će u okviru takmičarskog programa imati priliku da odgledaju deset predstava za decu iz Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Srbije. Kompletan program dostupan je ovde.

Pored dobitnika nagrade „Mali princ“, Jovan Caran i Ljudmila Konstantinova Hense, član žirija glavnog takmičarskog programa je i Sandrin Gratalup. Ove godine je prvi put oformljen i Mladi žiri, koji čine deca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Ovaj žiri će dodeliti Nagradu mlade publike za najbolju predstavu.

Međunarodni festival pozorišta za decu za predstave u zvaničnoj selekciji dodeljuje Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagrade za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolju originalnu muziku i najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, kao i pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

Foto: Međunarodni festival pozorišta za decu

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.