blank

Počeo upis u besplatne škole sporta za devojčice

blank

Treću godinu zaredom, Institut za ženski sport počinje novu sezonu upisa u besplatne škole sportova širom Srbije, za sve devojčice osnovnoškolskog uzrasta od sedam do 14 godina

Već treću godinu zaredom, Institut za ženski sport počinje novu sezonu upisa u besplatne škole sportova širom Srbije, za sve devojčice osnovnoškolskog uzrasta od sedam do 14 godina. Upis u besplatne škole sportova vrši se dolaskom na prvi trening, a više od pedeset sportskih stručnjaka i radnika u sportu okupljeno je u Institutu za ženski sport kako bi se svim devojčicama u Srbiji omogućilo da besplatno pohađaju 16 škola sportova u 19 gradova i na 33 lokacije širom Srbije. Objašnjavajući razloge zbog kojih su se odlučili da otvore besplatne škole sportova za devojčice, u institutu ističu da više od 60 odsto učenica osnovnoškolskog uzrasta nema redovnu fizičku aktivnost, koja je neophodna za pravilan rast i razvoj. Na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojčica i žena u odnosu na muškarce.

– Iako slavimo naše uspehe i postignut napredak u protekle dve godine, još mnogo toga ostaje da se uradi za devojčice, devojke i žene u našoj zemlji. Institut je osnovan kako bi se omogućilo da sve devojčice imaju jednak pristup sportu i priliku da napreduju. Nažalost, još uvek je mnogo učenica kojima su uskraćene jednake mogućnosti i resursi, uključujući devojčice iz ruralnih područja, devojčice sa invaliditetom, ili i one iz siromašnih porodica. Bavljenje sportom od ogromnog je značaja za razvoj devojčica, a prednosti su dalekosežne i doživotne, uključujući poboljšano fizičko, socijalno i emocionalno zdravlje, samopouzdanje, akademski uspeh, liderstvo i još mnogo toga – ističe Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije.

Prema anketi koju je ovaj institut sproveo prošle godine, čak 40 odsto devojčica prvi put je probalo neki sport u ovom institutu, a 95 odsto njih primetilo je pozitivne razlike od kada trenira. Čak 86 procenata devojčica primetilo je da ima više energije, a skoro svaka treća kaže da je bolje raspoložena od kada redovno trenira. Skoro polovina devojčica poželelo je da se bavi sportom jer su im to roditelji preporučili, a četvrtina je to videla od drugarica.

Devojčice najčešće počinju sa treninzima između pete i osme godine, a najviše im se dopada takmičenje, igra u timu i druženje. Svi anketirani roditelji smatraju da fizička aktivnost ima veoma veliki uticaj na pravilan razvoj devojčica, a velika većina misli da časovi fizičkog u školi nisu dovoljni. Osim toga, veliki broj roditelja primetio je neku pozitivnu promenu kod devojčica od kada treniraju, a ono što najviše očekuju od treninga je pravilan fizički razvoj, razvijanje discipline i timskog rada i razvijanje zdravih životnih navika.

Najvažnije im je da devojčica kroz treninge razvije ljubav ka sportu, samopouzdanje, timski rad, disciplinu i radne navike. Skoro svi roditelji misle da fizička aktivnost ima uticaja na mentalno zdravlje, a najbolje ocene roditelja dobila je metodologija rada sa devojčicama, kao i treneri i atmosfera.

Stručno vođene treninge u Institutu za ženski sport trenutno pohađa više od 2.000 devojčica, a spisak svih sportova i lokacija na kojima devojčice mogu da pohađaju škole sporta mogu se videti na fejsbuk i instagram profilu instituta.

Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.