fbpx
Auxality"/
Naslovna Vesti Podrška Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture očuvanju gradskog jezgra
Čepom do osmeha

Podrška Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture očuvanju gradskog jezgra

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor sastao se danas sa direktorkom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture prof. dr Dubravkom Đukanović, sa kojom je razgovarao o aktuelnostima u vezi sa urbanističkim pitanjima i zaštitom spomenika kulture u Subotici.

Sastanku su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, članica Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja Čila Goli, članica Gradskog veća zadužena za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje Hargita Ercsi, direktorka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici Leda Šiling i istoričar umetnosti iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda Vladimir Džamić.

Pastor se ovom prilikom zahvalio na podršci Zavoda kao nadležne ustanove u vezi sa očuvanjem ambijentalne celine gradskog jezgra – Zone 2.

„Interes svih nas je očuvanje prostorne ambijentalne celine, koja predstavlja kulturnu baštinu i veliki turistički potencijal, prednosti koje treba znati pažljivo i efikasno iskoristiti. Pored kulturološkog značaja jasan je i ekonomski značaj jer promišljenom promocijom i dobrom strategijom mogu učiniti Suboticu privlačnom destinacijom“, navedeno je u saopštenju Službe za skupštinske poslove.

Kako je navedeno, prof. dr Dubravka Đukanović rekla je da su zaštićene zgrade i ambijentalne celine neobnovljivi resursi te da oni predstavljaju prioritet u svakoj sredini. To, prema njenim rečima, ne znači da se neke promene ne mogu izvesti, ali one ne smeju biti drastične.

„Bilo je reči o potrebi obnove fasade Gradske kuće što je od izuzetnog značaja, a veoma je
važno da se radovi izvedu u što kraćem roku kako ova velelepna zgrada ne bi bila mesecima ograđena i pokrivena. To je veoma važno iz razloga što ona treba da ostane sve vreme u funkciji a sa druge strane ona je ukras centra grada“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju ne navedeno da postoji mogućnost da već ove jeseni bude održana stručna konferencija na temu gradskog jezgra u službi turizma i primera dobre prakse nekih domaćih i inostranih gradova u očuvanju i rekonstrukciji zaštićenih zgrada kako u privatnom tako i u javnom vlasništvu.

Pastor je naveo da takođe postoji mogućnost da fasada Gradske biblioteke bude obnovljena do kraja godine, pošto su obezbeđena sredstva za ulazni deo zgrade. Kako je navedeno, postoji mogućnost da radovi budu izvedeni na celoj zgradi.

Direktorka Republičkog zavoda je izrazila spremnost u daljoj saradnji i pružanju stručne podrške po svim pitanjima iz njihove nadležnosti.

Foto: Gradska uprava