blank

Politički štap i kadrovski kanap Centra za vantelesnu oplodnju

blank

Dodatnu nedoumicu u čitav slučaj unosi tvrdnja Kliničkog centra Vojvodine da će subotički biolog Dejan Čemerlić, premda ne poseduje sertifikat embriologa, u Subotici ipak moći da izvodi procedure vantelesne oplodnje uz superviziju embriologa seniora iz Novog Sada

Branko M. Žujović

U subotičkoj bolnici, sada već decenijama, traju pokušaji dr Aleksandra Radulovića da ustanovi Centar za vantelesnu oplodnju. To mu, uprkos nesporno velikoj želji čiji inicijalni momenat svakako treba pozdraviti, do sada nije polazilo za rukom, pre svega zbog nedostatka stručnih kadrova.

Osnivanje pomenutog centra proteklih godina poprimalo je, s vremena na vreme, formu društvene i političke tragikomedije.

Centar je prvi put svečano bio otvoren 6. februara 2020. godine, uoči tadašnjih izbora, iako uopšte nije posedovao dozvolu za rad.

Svečanom otvaranju u stvarnosti nepostojećeg centra prisustvovali su najviši predstavnici gradskih i pokrajinskih vlasti, istakavši da je u centar (do tada bilo) uloženo oko 300.000 evra, te da bi njegov rad mogao da poveća broj porođaja na ovom području od 4 do 6 odsto.

Uprkos pompeznim izjavama i najavama, centar je zvanično zatvoren nedugo posle izbora. Zvanično je saopšteno da je centar zatvoren zbog pandemije koronavirusa, iako nijedna klinika za vantelesnu oplodnju u zemlji zbog pandemije nije obustavljala rad.

ČLANCI KOJE SMO DO SADA OBJAVILI O CENTRU ZA VANTELESNU OPLODNJU MOŽETE PROČITATI OVDE.

Krajem 2020. godine, naša redakcija dobila je zvaničnu potvrdu Ministarstva zdravlja da svečano otvoreni i nakon izbora ekspresno zatvoreni Centar za vantelesnu oplodnju u Subotici uopšte nije imao dozvolu za rad, potvrđujući nezvanična saznanja naše redakcije.

Kako bi premostili nedostatak kadrova, pre svega kvalifikovanih embriologa, u subotičkoj bolnici su s jeseni 2020. godine posegli za birokratskim lukavstvom.

Honorarno je, od 1. septembra do 31. decembra 2020. godine, angažovana dr Lela Šurlan, embriolog iz Beograda, za simboličnu mesečnu novčanu nadoknadu od svega 15.000 dinara.

Kako je inspektorka Ružica Jovanović iz Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja 5. novembra te godine izvršila izvršila inspekcijski nadzor, prikazan joj je, u tom trenutku važeći, ugovor sa dr Lelom Šurlan iz Beograda.

Iako je pomenuti ugovor isticao 31. decembra 2020. godine, inspekcija je u svom izveštaju navela da subotička bolnica raspolaže kvalifikovanim embriologom i da ispunjava kriterijume za otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju.

Na osnovu ovog inspekcijskog zapisnika, dozvola za rad Centru za vantelesnu oplodnju u Subotici izdata je 23. avgusta 2021. godine, u vreme kada je ugovor sa dr Šurlan uveliko bio istekao.

Kako je naša redakcija uspela zvanično da dođe do svih ovih informacija, zahvaljujući intervenciji poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, a kvalifikovanog embriologa u subotičkoj bolnici u stvarnosti nije bilo, ova ustanova je odlučila da izvede još jednu birokratsku vratolomiju. Svog biologa, Dejana Čemerlića, uputila je u Klinički centar Vojvodine na neku vrstu nezvanične edukacije.

Odgovarajući na naš zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, koji je obuhvatao precizne informacije iz delovodnika subotičke bolnice o deset Čemerlićevih odlazaka u Klinički centrar Vojvodine, pomenuta pokrajinska ustanova je navela da Čemerlić jeste povremeno boravio u njoj na edukaciji, ali da mu neće biti izdat sertifikat o osposobljenosti.

U odgovoru je doslovno navedeno da je sprovedena edukacija bila predviđena samo kao upoznavanje sa embriološkim procedurama za invitro fertilizaciju.

“Proces sertifikacije podrazumeva opsežniji pristup i planirani program edukacije uz hands on trening, za šta je potreban znatno duži vremenski period”, navedeno je u odgovoru Kliničkog centra Vojvodine našoj redakciji.

Ono što unosi dodatnu nedoumicu u čitav ovaj niz birokratskih akrobacija, jeste tvrdnja Kliničkog centra Vojvodine da će subotički biolog Čemerlić, premda ne poseduje sertifikat embriologa, ipak moći da izvodi procedure vantelesne oplodnje u Subotici uz superviziju embriologa seniora sa ove klinike.

“Napominjemo da je to u skladu sa uobičajenim procedurama, jer svaki novooformljeni centar za invitri fertilizaciju mora da podleže nadzoru nadležne tercijarne ustanove, kako za rad budućih embriologa, tako i lekara”, navedeno je u odgovoru.

Nije sasvim, naime, jasno kako biolog bez licence embriloga, čak i uz superviziju stručnjaka iz Kliničkog centra Vojvodine, može da obavlja procedura vanteelsne oplodnje, kada važeći pravilnik, koji je citirala inspektorka Jovanović u svom izveštaju, precizno navodi da bolnica treba da ima angažovanog embriologa sa najmanje dve godine radnog iskustva i najmanje pedeset urađenih procedura za svaku od tehnika.

Nigde u dokumentaciji, koja je dostavljena našoj redakciji, nije navedeno da biolog, uz nadzor embriologa, pogotovo embriologa angažovanog iz drugog grada koji u Suboticu treba hitno da dođe svaki put kada sazri ćelija za vantelesnu oplodnju, može da obavlja poslove vantelesne oplodnje.

Na koncu, u Pravilniku o uslovima za obavljenje poslova vantelesne oplodnje, Član 4, navedeno je da mora biti angažovan barem jedan stalno zaposleni embriolog, sa najmanje dve godine iskustva i 50 samostalno urađenih postupaka vantelesne oplodnje.

Upravo zbog toga, kažu naši izvori, provizorijum u okviru kojeg biolog bez licence, uz superviziju embriologa iz drugog grada, treba da obavlja poslove vantelesne oplodnje nije ni moguć ni prihvatljiv.

Naša redakcija došla je do nezvaničnih saznanja da je dozvola Centra za vantelesnu oplodnju ponovo predmet preispitivanja, nakon informacija koje smo objavili. Stoga ćemo narednih nedelja potražiti dodatne, konkretne, odgovore na ova, ali i još neka pitanja koja proishode iz dokumentacije koja nam je dostavljena.

Proverićemo svaki detalj ovog važnog, a do sada, nažalost, debelo kompromitovanog projekta koji je građane koštao stotine hiljada evra, a još uvek u stvarnosti nije ni započeo, uprkos pompeznim najavama.

Subotičkoj bolnici, koja ima novog vršioca dužnosti direktora, prosledili sno imejl, želeći da konačno sa tom ustanovom uspostavimo normalne kanale komunikacije.

Među konkretnim pitanjima, na koja godinama čekamo odgovore ove ustanove, istaknuto mesto zauzimaju pitanja o osnivanju Centra za vantelesnu oplodnju koji se do sada osnivao uz pomoć političkog štapa i kadrovskog kanapa.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.