blank

Dveri: Grad mora da isplati zaostale plate ličnim pratiocima i personalnim asistentima!

blank

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da daje, kako je navedeno, puno podršku opravdanom protestu naših sugrađana koji su preko preduzeća “Mobiliti” angažovani da rade kao lični pratioci i personalni asistenti. Dveri su navele da je račun Mobilitija blokiran, a da su zbog toga lični pratioci i personalni asistenti ostali bez dva plaćena meseca svog rada.

“Gradska kuća je morala da reši taj problem, jer iako će danas raskinuti ugovor sa “Mobilitijem” i raspisati novu javnu nabavku za tu uslugu, problem će ostati”, navedeno je u saopštenju Dveri.

Dveri su konstatovale da su lični pratioci i personalni asistenti prepušteni sami sebi, pitajući ko će ponovo želeti da radi taj posao, ako ima saznanja da u slučaju problema nema ko da ih zaštiti.

“Ovo je klasičan primer kako se gubi poverenje građana u institucije jer grad nije sve učinio da reši problem! Grad mora da iznađe način da prostale dve plate isplati ličnim pratiocima, pa makar to bilo na štetu budžeta Grada Subotice. Jer, gradska uprava je odgovorna za sam izbor ponuđača i ona treba da sprovodi kontrolu i kvaliteta usluge i da li pružalac ispunjava svoje obaveze”, navedeno je u saopštenju.

Dveri tvrde da grad, povrh svega, nije na pravi način, kako je navedeno, mapirao problem, dodajući da je potreban veći broj ličnih pratilaca i personalnih asistenata.

“Deo onih korisnika koji su predali zahtev Centru za socijalni rad i dobili rešenje da imaju pravo na korišćenje usluge ličnog pratioca i personalnog asistenta to pravo ne mogu da ostvare. Oni su od strane grada diskriminisani jer su jedni korisnici imali mogućnost da uslugu po ugovoru koriste tri godine, a drugi to pravo nisu mogli da iskoriste ni jedan mesec.

Grad Subotica ne sme da bude grad koji diskriminiše bilo koga, a svakako ne osobe sa invaliditetom. Da bi se ta pojava sprečila svaki posao treba da se odradi stručno i u skladu sa zakonom, a ne ovako traljavo kao što je to Grad Subotica uradio oko pružanja usluge ličnog pratioca i personalnog asistenta”, kaže se u saopštenju Dveri.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.