blank

Zahtevamo od aktuelne gradske vlasti da ne pravi predstavu za javnost

blank

Povodom obraćanja predsednika skupštine grada Subotica Balinta Pastora, u vezi sa Planom detaljne regulacije Zone II, kojim je optužio kreatore tog plana da ne rade u javnom interesu odnosno u interesu grada, te da su im prioritet privatni investitori, Stranka slobode i pravde Subotica smatra da je posredi još jedna predstava za građane Subotice

“U Statutu Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica stoji da svaku svoju delatnost mora da obavlja u javnom interesu. Svedoci smo da ovo najskorije dešavanje potvrđuje da interes privatnih investitora prevazilazi opšti javni interes Subotice. Ovo nije ništa novo, nažalost imamo više primera u prošlosti: rušenje objekata u Ulici braće Radić koji su bili pod zaštitom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Subotica, zatim Ulica Petefi Šandora, Narodno pozorište, kao i Zelena fontana, koji su bili simboli grada Subotice i činili su je prepoznatljivom u regionu i šire. Možda će nekome zvučati pretenciozno, ali Ulica Petra Drapšina je Subotici isto ono što je Skadarlija Beogradu.

Postavlja se pitanje kako je moguće da predsednik skupštine grada preko medija saznaje da je po ovom planu detaljne regulacije predviđeno rušenje čak 90% objekata u ulici Petra Drapšina? Direktorka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa sedištem u Subotici, Leda Šiling, kadar je Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), te postavljamo pitanje kako je moguće da ovaj zavod dopušta rušenje gradskog jezgra koje je proglašeno za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za grad i Republiku Srbiju, dok je na čelu Javnog preduzeća za opravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević, istaknuti kadar SNS iz Beograda?

Zahtevamo od aktuelne gradske vlasti da ne pravi predstavu za javnost u kojoj ste jedan dan iznenađeni što svoj plan vidite u medijima, a drugi dan vođeni rejting politikom, navodno spašavate grad od svojih ljudi koje ste vi postavili?

Subotica je oduvek bila prepoznatljiva po svojoj specifičnoj arhitekturi i stilu gradnje, koju bi danas pojedinci iz vlasti bili spremni da zarad ličnih interesa dramatično i trajno naruše. Pitamo se ko vodi ovaj grad poslednjih sedam godina? Da li je to koalicija SNS – SVM ili je to koalicija krupnog kapitala i privatnih investitora, dok pomenute političke stranke donose odluke koje gle „igrom slučaja“ savršeno odgovaraju planovima i profitu privatnihm investitora?

Stranka slobode i pravde u Subotici smatra da je predviđeni plan za rušenje objekata u delu grada koje je proglašeno za nepokretno kulturno dobro od velikiog značaja za Republiku Srbiju u suprotnosti sa pozitivnim zakonodavstvom Republike Srbije te bi zbog toga nadležno tužilaštvo trebalo pod hitno da reaguje”, kaže se u saopštenju subotičkog SSP-a.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.