blank

Zašto vlast ćuti o važnim pitanjima i zašto nas deli na građane prvog i drugog reda?

blank

Srpski pokret “Dveri” saopštio je da je prošlo više od 60 dana, a da ova politička organizacija još uvek nije dobila odgovore postavljene nadležnim funkcionerima, gradonačelniku Stevanu Bakiću i predsedniku Skupštine grada Subotice Balint Pastoru.

“Sva pitanja koja smo im postavili važna su za sve građane Subotice, a tiču se problema zagađenja životne sredine. Postavili smo ih transparentno i isto tako transparentno očekujeml odgovore od gradonačelnika i predsednika Skupštine grada. Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja , informacije iz oblasti zaštite životne sredine smatraju se informacijama od javnog značaja.

Krivica i odgovornost za posečeni vetrozaštitni pojas na Paliću. Koliko strane kompanije u Zoni truju naše građane? Kada će Palićko jezero biti zdravstveno bezbedno za kupanje? Kada će grad da izradi plan zaštite vazduha i plan zaštite od buke, a bio je u obavezi da to učini? Postoji li plan pošumljavanja Subotice? Ovo su samo neka od pitanja na koje su subotičke Dveri zatražile odgovore od gradonačelnika i predsednika Skupštine grada.

Međutim, vlast ignoriše pitanja Dveri, kao da naši članovi nisu građani Subotice, ili bi vlast volela da nisu.

Kako objasniti situaciju da u 21. veku imamo pojedince koji misle da upravljaju informacijama i istinom, koji misle da ako nešto sklone, zataškaju, da to neće izaći na svetlost dana? Uspeli su da svojim odnosom prema pojedincima i političkim protivnicima stvore građane prvog reda, dakle njihove do sada verne sledbenike, kao i građane 2. reda koji imaju pravo da postavljaju pitanja do mile volje, a da odgovor nikada ne dobiju.

Bez obzira na planove koje kuju SNS i SVM, oni bi morali da omoguće da svako može da pitanje, bio on običan građanin, politička organizacija, organizacija civilnog društva ili bilo koji drugi subjekt. Odgovor isto tako mora da dobije svako u zakonski predviđenom roku, bez obzira o kome se radi. Vlast ne bi trebalo da smetne sa uma, a izgleda da jeste, da su zaposleni i funkcioneri u Gradskoj kući samo servis građana, da se njihove plate isplaćuju iz budžeta koji pune isti ti građani”, navedeno je u saopštenju subotičkih Dveri.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.