blank

Poljoprivrednici zadovoljni rezultatima digitalizacije u poljoprivredi

blank

Uprava za poljoprivredno zemljište popisala je poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu. Svaki poljoprivrednik sada putem jednom klika može da vidi bilo koju parcelu pašnjaka, oranica, voćnjaka ili zaparloženog poljoprivrednog zemljišta, i to u svakoj od 145 lokalnih samouprava Srbije.

Na Geoportalu pomenute uprave ne samo da se vidi svaki metar parcele, nego su dostupni podaci i snimci o kakvom se zemljištu radi, ima li sistem za navodnjavanje i da li je u zakupu.

Aplikacija je izrađena tako da onemogućava da bilo koja parcela državnog poljoprivrednog zemljišta bude izuzeta iz ponude. Digitalni popis je omogućio jednostavan i besplatan dolazak do informacija koje su potrebne o zakupu konkretnog zemljišta.

Dostupnost ovih informacija uticala je na lakše obavljanje licitacija za zakup poljoprivrednog zemljišta, koje se od nedavno odvija posredstvom aplikacije postavljene na sajt Uprave za poljoprivredno zemljište. Ovakav način nadmetanja uveden je zbog poštovanja propisanih epidemioloških mera i zabrane okupljanja većeg broja ljudi.

Digitalna javna nadmetanja omogućavaju smanjenje troškova ali i uštedu vremena. Aplikacija sprečava podnošenje nepotpunih zahteva, jer nije moguće poslati ponudu dok se ne prilože fotografisani dokumenti kojima se dokazuje ispunjenost uslova za učešće na nadmetanju.

Potpuna digitalizacija ima za posledicu sprečavanje samovolje i eventualnih zloupotreba. Stoga većina poljoprivrednika ima pozitivan stav o digitalizaciji u poljoprivredi.

N. Đ.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 6 do 20 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.