blank

Poskupljenja menjaju sadržaj potrošačke korpe

blank

Sve više se kupuju proizvodi trgovačke robne marke i to najviše osnovne životne namirnice, mlečni proizvodi, prerađevine, zamrznuto povrće i papirna galanterija

Rekordni rast cena uveliko menja navike potrošača prilikom svakodnevnih kupovina. Kako saznajemo u velikim trgovinskim lancima kupci se masovno okreću privatnim robnim markama posebno u segmentu hrane i pića jer su cene u odnosu na brendirane proizvode niže i do 30 odsto. Slična je situacija i u Evropi – raste prodaja ovih proizvoda u svim kategorijama, a i evropska statistika predviđa da će se takav trend nastaviti i u narednim godinama. Ne čudi, jer potrošači, pokazalo se i u ranijim kriznim periodima, traže približan kvalitet za manje novca što proizvodi trgovačke marke i nude.

Već nekoliko godina ovi proizvodi više nisu jeftina zamena za one poznatih proizvođača, a i trgovci su u kontinuitetu ulagali u njihov kvalitet, ambalažu, pa i marketing. Udeo u prodaji raste poslednjih deset godina. Globalna istraživanja pokazuju da je u prvoj pandemijskoj godini rast prodaje ovih proizvoda bio dvocifren, da bi 2021. iznosio samo jedan odsto. Međutim, inflacija raste i to opet ide u prilog ovom delu tržišta.

Najnoviji podaci pokazuju da je udeo trgovačkih robnih marki u prodaji stigao do 50 odsto, a iz agencije za istraživanje tržišta „Nilsen” je saopšteno da je to učešće trenutno 53 procenta. Razlog za širenje linija ovih proizvoda su pre svega niže cene, pa je mogućnost uštede veća. Reč je o artiklima koje za velike trgovce proizvode poznati proizvođači ali pod imenom trgovačke robne marke čija je maloprodajna cena niža jer trgovci brinu o transportu, plasmanu i marketingu…

Kako su ranije za „Politiku” izjavili u kompaniji „Delez Srbija” proizvodi njihove privatne robne marke čine više od 30 odsto ukupnog asortimana, a njihova zastupljenost na policama raste u kontinuitetu. Navode da potrošači najviše kupuju osnovne životne namirnice, mlečne proizvode, prerađevine, zamrznuto povrće i papirnu galanteriju. Kada je reč o hrani i najprodavanijim artiklima u trgovinskim lancima kažu da su tokom prethodnog meseca, kao i u istom periodu prošle, pa i 2019. godine, u top pet najprodavanijih artikala bili lubenica, paradajz, voda i banane.

Međutim, reč je o sezonskoj robi čija prodaja raste u ovo doba godine, posebno što voće i povrće trgovci nude po sniženim cenama. Opšti utisak je da je u korpi sve više osnovnih namirnica, kao i da je prosečan račun u kupovini sve veći. Prema statističkim podacima, cene proizvoda i usluga lične potrošnje u julu su u odnosu na jun ove godine povećane za jedan odsto. Inflacija je u julu iznosila 12,8 procenata, a očekuje se da u septembru dostigne najviši nivo i to 14 procenata. Kada se gleda prosečan rast cena slika je drugačija u odnosu na stvarno stanje, jer neki artikli su poskupeli i više od 50 odsto, ali je njihovo učešće u prosečnoj potrošačkoj korpi zanemarljivo. U odnosu na decembar cene su u proseku više za 8,4 procenta.

– Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u julu 2022. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama rekreacija i kultura (3,2 odsto), transport (2,3), alkoholna pića i duvan (2), stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (1,9), oprema za stan i tekuće održavanje (1,5), zdravlje (0,8), restorani i hoteli (0,7) i obrazovanje (0,2), navodi se u statističkom izveštaju. Najveću stavku u potrošnji domaćinstava čine i dalje izdaci za hranu i bezalkoholna pića i to 34,3 odsto, dok se za stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva izdvaja 16,6 procenata ukupnih prihoda.

Politika 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.