blank

Prečistači otpadnih voda za Bajmok i Čantavir

blank

Za dva najveća sela u okolini Subotice planira se i izgradnja kanalizacione mreže

U okviru projekta „Čista Srbija”, prečistače otpadnih voda trebalo bi da dobiju subotička prigradska naselja Bajmok i Čantavir. U gradu i okolini predviđena je i izgradnja 110 kilometara kanalizacione mreže. Prema najavama, ukupno ulaganje biće vredno oko 20 miliona evra.

U Bajmoku od sredine devedesetih godina postoji gotovo 10 kilometara izgrađene kanalizacione mreže koja nije u funkciji: napravljena je samodoprinosom meštana, u nadi da će Bajmok kad-tad biti priključen na kolektor i prečistač.

JKP „Vodovod i kanalizacija” imalo je u planu da za ovo mesto sa oko 7.400 stanovnika, obezbedi prečistač otpadnih voda, te je izrađen projekat i za pribavljena građevinska dozvola. Međutim, novac za tu investiciju nije obezbeđen, pa je građevinska dozvola, koja je istekla, morala da bude obnovljena u septembru prošle godine.

Po projektu je, kako je za „Politiku” objašnjeno, predviđeno da naselje dobije 25 kilometara kanalizacione mreže u prvoj fazi, dok bi kasnije imalo 60 kilometara kanalizacije. U funkciju bi bilo stavljeno i izgrađenih postojećih 9,7 kilometara, a postrojenje prečistača je predviđeno na gradskom zemljištu uz rečicu Krivaju. Bilo bi to važno i sa ekološkog aspekta jer bi se sa prečistača u vodotok ispuštala voda koja je po kvalitetu u skladu sa domaćim i evropskim normativima, tim pre što je Krivaja sada često izložena raznim industrijskim zagađenjima. Inače, kapacitet prečistača planiran je za 5.000 domaćinstava.

Prečistač istovetnog kapaciteta trebalo bi da bude izgrađen i u Čantaviru, selu s nešto više od 6.500 stanovnika. U njemu takođe postoje fragmenti kanalizacione infrastrukture, za dve zgrade podignute u drugoj polovini 20. veka. Nažalost, otpadne vode iz njih ulivaju se direktno u rečicu Čik. I u Čantaviru je predviđeno polaganje 25 kilometara kanalizacione mreže. Planirani tempo izgradnje ove komunalne mreže i dva prečistača otpadnih voda projektovan je za na narednih pet godina, kako bi javna kanalizacija počela da funkcioniše i u seoskim sredinama, a ne samo u Subotici. U perspektivi, u selima oko grada bila bi uspostavljena i vodovodna mreža.

Politika, Foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu prouzrokovati tegobe kod

Detaljnije »
blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.