blank

Pretpostavlja se da je uzrok požara ljudski faktor

blank 

Izgorele sastojine crnog bora starosti od 5 do 75 godina. Šteta je potpuna, bez mogućnosti regenerisanja stabala.

U odgovoru Javnog preduzeća “Vojvodinašume” našoj redakciji, u vezi sa požarom koji je zahtavio šumu kod naselja Veliki Radanovac 18. jula, navedeno je da je dim primećen toga dana oko 14 časova i 30 i da se vatra širila iz 69. odeljenja u Gazdinskoj jedinici “Subotičke šume”, Šumski rejon “Radanovac”, zahvativši ukupno 2,75 hektara.

Izgorele su sastojine crnog bora starosti od 5 do 75 godina. Šteta je potpuna, bez mogućnosti regenerisanja stabala.

“Zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji vatrogasne službe i zaposlenih u šumskoj upravi „Subotica“ opožarena površina iznosi ‘samo’ 2,75 ha. Kada požar iz prizemnog preraste u visoki, veoma brzo se širi i veoma teško gasi. U utorak je brzo ugašen.

U gašenju požara učestvovalo je 12 vatrogasnih vozila sa 26 vatrogasaca, 5 vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava sa 22 vatrogasca, terenska vozila, mehanizacija i 12 radnika Vojvodinašuma. Požar je lokalizovan oko 17 časova, a dežurstvo i dalje traje (panjevi u zemlji se dime i po nekoliko dana i predstavljaju veliku opasnost za ponovno rasplamsavanje vatre).

Kod preko 95 odsto šumskih požara uzrok je ljudski faktor. Pretpostavlja se da je to uzrok i u ovom slučaju.

Svakome ko obiđe požarište pažnju privuče veliki migrantski kamp koji se nalazi u neposrednoj blizini. Tragovi ljudskog kretanja i boravka u šumi (u vidu smeća, ugašenih ložišta, kampova) su vidljivi na svakom koraku, pa i u neposrednoj blizini ostalih požarišta.

Učestalost šumskih požara u Gazdinskoj jedinici “Subotičke šume“ je od 1 do 3 požara godišnje, ali su to uvek bili prizemni požari, bez materijalne štete.

U poslednjih godinu dana ovo je treći visoki požar (koji zahvati krošnje drveća) sa velikom materijalnom štetom”, navedeno je u odgovoru našoj redakciji.

Podsetimo, prvi visoki požar zabeležen tokom proteklih godinu dana dogodio se kod naselja Veliki Radanovac jula prošle godine. Na 7,5 hektara potrebno je izvršiti ponovno pošumljavanje u jesen 2022. godine.

Drugi požar koji zahteva sanaciju dogodio se marta ove godine, u zatvorenom delu lovišta (gater). Izgorelo je 7,95 hektara sastojine crnog bora, starosti 9 godina. Ponovno pošumljavanje na ovoj površini planirano je za jesen 2023. godine.

Kako u Vojvodinašumama ističu, proizvodnja sadnog materijala planira tri godine unapred, a ovakvi neplanirani događaji u velikoj meri utiču na dinamiku radova.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Pretpostavlja se da je uzrok požara ljudski faktor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.