Program Trećeg festivala ekologije i antifašizma (9. i 10. septembar)

Treći festival Ekologije i antifašizma u Subotici biće održan 9. i 10. septembra 2022. godine, u klubu Mladost i u Art bioskopu „Lifka“.

„Promovišemo ekološke principe kao i životni stil koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ekologiju i borbu za zdravu životnu sredinu posmatramo kao borbu protiv kapitalističkih odnosa u društvu i ne odvajamo je od klasne borbe.

Promovišemo antifašizam kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima.

Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i jednakost i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima, zato – Ekoslabija“, poručuju organizatori, Udruženje „Ekoslavija“ i GI „Priroda i društvo“.

Ulaznice koštaju 600 dinara po danu, a pokrovitelj festivala je Grad Subotica uz podršku kluba Mladost i SGR Hemol Mol.

 

Petak, 9. septembar

14:00 h

Zajednička biciklistička vožnja i prikupljanje potpisa za uvođenje subvencionisanja kupovine bicikla

Promocija bicikla kao održivog prevoznog sredstva, okupljanje na Trgu Žrtava fašizma i prikupljanje potpisa za uvođenje subvencija za kupovinu bicikala koju usmeravamo prema gradu Subotica. Nakon toga kratka zajednička vožnja na ruti: Trg žrtava fašizma – Šandora Petefija – Trg Jakaba i Komora – Trg Sinagoge – Aleja Maršala Tita – Ferenca Sepa – Kosovska – Jovana Mikića – Majšanski put – Bose Milićević – Zmaj Jovina – Trg Sinagoge – TrgJakaba i Komora – Šandora Petefija – Trg Žrtava Fašizma. Cilj nam je da grad Subotica u budžetu za narednu godinu predvidi iznose za subvenciju građanima za kupovinu dvotočkaša, kako bi na taj način podstakla povećanje upotrebe ovog održivog prevoznog sredstva u našem gradu. Prikupljanje potpisa, kao i sama kampanja se nastavlja i nakon festivala, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

 

16:30 h – Art Bioskop Lifka

Tribina: POSLEDICE ZELENOG KAPITALIZMA PO GLOBALNI JUG (zemlje u razvoju)

Kako treba da izgleda pravedna globalna tranzicija na nekarbonske izvore energije? Šta danas i prethodnih decenija rade velike korporacije čija su delatnost, između ostalog, obnovljivi izvori energije širom takozvanog razvijajućeg ili trećeg sveta? Zašto nam se litijum predstavlja kao izvor energije, umesto kao način da se ona skladisti i zasto je ovaj mineral jako važan svakoj državi koja ga ima i zašto je opasno imati nalazišta ovog minerala?

Od 2018. godine, kada je članica kongresa Sjedinjenih Americkih Drzava Okazio-Kortez izašla u javnost sa idejom zelenog novog dogovora (aludirajuci time na novi dogovor FDR-a), ova ideja je ušla u javno mnjenje i gotovo preko noći dobila na mahu. Međutim, za koga je ovaj ,,zeleni’’ novi dogovor? Spominje li se u njemu američki vojno-industrijski kompleks i emisije koje su prouzrokovane istim? Kako bi ovaj zeleni novi dogovor izgledao po 80% svetske populacije, a kako po bogate zemlje, postoje li i kojih razmera su razlike? Da li ima više smisla pričati o klimatskim reparacijama za države koje nisu istorijski emiteri, a koje su sada u opasnosti, jer se nekolicina država industrijalizovalo u pravo vreme?

Naposletku, da li je zelena tranzicija jedini način da se borimo protiv najgorih nadolazećih efekata i prirodnih katastrofa koje će biti prouzrokovane klimatskim promenama?

Na ova pitanja odgovaraju učesnici: Luka Rubinjoni, biolog, istraživač saradnik, Inovacioni centar Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zvezdan Kalmar, koordinator za energetiku Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) iz Subotice, Maria Alimpić, ekološka aktivistkinja udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu iz Loznice i Pablo Domínguez, antropolog životne sredine i istraživač, Univerzitet u Tuluzu, Francuska. Moderator: Jovan Milovanović, student ekologije Biološkog fakulteta u Beogradu.

 

KONCERTI

HC/Punk day

20 h

Tri kapljice (Novi Sad, SRB)

Tri Kapljice su dinamična rokenrol skupina iz Novog Sada, nastala 2007. godine. Ova bučna trojka, pored brojnih nastupa kako pred festivalskom, tako i pred klupskom publikom, ima iza sebe album sa pređašnjom postavom -„Girls are Back“, a spotom Surfin’ su najavili svoj novi EP „Brzo, brzo!“. Tri Kapljice se igraju sa formama i žanrovima, crpeći inspiraciju iz različitih muzičkih pravaca i peroida, kao i sveta oko i u sebi, stvaraju muziku od kojih im srce igra. Melodično i glasno – gitara, bas, bubanj, dva vokala i struja!

https://3kapljice.bandcamp.com/

 

21 h

Smrt razuma (Osijek, Novi Sad, Bečej, SRB, CRO)

Smrt razuma je angažovani hardkor pank bend nastao u Osijeku 2017.godine, zbog preseljenja jednog od članova za Novi Sad bend trenutno funkcioniše na relaciji Osijek – Novi Sad, iza sebe do sad imaju dva demo izdanja, dosta odsviranih koncerata po regiji i šire a nedavno su snimili dugosvirajući album čiji se izlazak očekuje tokom ove godine.

https://smrtrazuma666.bandcamp.com/

 

22 h

Otvoreni Prelom (Senta, SRB)

Otvoreni prelom je anarho hc punk, koji je nastao u decembru 2007-e tj. tada su uradjene prve probe i pesme. U početku su svi članovi bili iz Sente, ali se to vremenom menjalo. Sadašnja postava je Uroš Gavrilov (gitara), Tihomir Vojnić (bas), Darko Robović (bubnjevi), Mićo Krnjac (vokal). Bend momentalno radi na novim pesmama i u nekom skorijem periodu bi trebalo da se udje u studio i snimi novi album za 15-i rodjendan u decembru za kada se sprema opasna rodjendanska fešta u Senti.

https://otvoreniprelom.bandcamp.com/

 

23 h

KPAX (Beograd, SRB)

KPAX je ex yu post punk bend iz druge dimenzije koji postoji oko 6 godina i do sada je snimio jedan album koji je izašao ove godine na ploči. KPAX je neizbežan!

 

00H

Fiskalni račun (Bečej, SRB)

Fiskalni Račun je punk bend nastao 2008. u Bečeju. Postavu čine zgodni rubinovi manekeni Steva, Miks, Saka, Toplana i Knor. Iza sebe ima par izdanja: 2009. album „Duh ulice“, 2014. EP „Naš svet, naša stvar“, 2016. EP „Bitke“, a 2018. su izdali album za SKC Novi Sad pod nazivom „Naša Stvar“ po istoimenoj pesmi. Uskoro izbacuju novi album sa pesmama koje uveliko sviraju na koncertima. Iza sebe isto tako imaju svirke po Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Nemačkoj.

https://fiskalniracun.bandcamp.com/

 

Subota, 10. septembar

11 h

Volonterska akcija čišćenja spomenika NOB “Žubor života” na Paliću

Okupljanje kod spomenika u centru Palića, čišćenje i farbanje spomenika. Od 90’ ih do sada smo svedoci istorijskog revizionizma koji ostavlja posledice i na kulturu spomenika, gde se spomenici i uopšte period Narodno oslobodilačke borbe marginalizuju i zapostavljaju. Tako je i na teritoriji grada Subotice, gde su brojni spomenici iz perioda i nakon NOB-a zapušteni. Ovom volonterskom akcijom želimo da doprinesemo da se održi sećanje na narodno – oslobodilačku borbu na ovim prostorima.

 

16:30 h – Art Bioskop Lifka

Projekcija dokumentarnog filma o antikolonijalnoj borbi naroda Afrike „Concerning violence“ i razgovor

Franc Fanon (1925 – 1961) je bio esejista, psihoanalitičar i revolucionar, poreklom sa Martinika. Jedan je od najvažnijih mislilaca 20. veka u oblasti dekolonizacije i psihologije kolonijalizma. Učestvovao je u borbi za nezavisnost Alžira, a njegova dela bila su izvor inspiracije za antikolonijalne i oslobodilačke pokrete širom sveta tokom poslednjih šest decenija.

Jedna od najznačajnijih Fanonovih knjiga “Prezreni na svetu” (1961) poslužila je kao inspiracija za dokumentarni film “Concerning Violence” (2014) koji ćemo ovom prilikom gledati i o kojem ćemo govoriti nakon projekcije.

NAPOMENA: Film je sa engleskim titlovima!

 

18:00 h – Art Bioskop Lifka

Osmatračnica i Kad mi dođemo na vlast – Zajedničko izdanje, podcast emisija uživo

ŽIVOTNA SREDINA NARODU!

Kapitalizam je prouzrokovao klimatske promene i doveo čovečanstvo na ivicu ekološke katastrofe. A onda je kooptirao borbu protiv ekološke katastrofe i okrenuo je protiv naroda. Borba za zdravu životnu sredinu je borba protiv kapitalizma i moramo je vratiti narodu.

Učestvuju: Ratibor Trivunac, Ivan Zlatić, Milena Repajić i Ivana Anđelković.

 

KONCERTI

Alternative/reggae music day

20 h

Ništa Mars (Subotica, Novi Sad, SRB)

Elektro-rok duo Ništa Mars nastao je 2019.godine u Novom Sadu, a čine ga Igor Dević (Hton, Drimkraft) i Darko Jovanović (Tripcycle, Dako Loop Orchestra). Sastav funkcioniše pod okriljem Etikete 4, nezavisne DIY izdavačke kuće koja svoja izdanja objavljuje na poštanskim razglednicama sa QR kodom. Sastav je dobio ime po istoimenoj slici i vizuelnom konceptu Darka Jovanovića. Muzički spektar dua Ništa Mars proteže se od ambijentalne i eksperimentalne elektronike, pa sve do elektro-popa i nojz-roka.

21 h

Mind sold out (Subotica, SRB)

Grupa Mind Sold Out formirala se 2021 u Subotici. Tome je prethodila 2020…Šta se može učiniti tokom pandemije, i to u f***ing Subotici? Sanjariti … Planirati … Stvarati! Možda je baš ta depresija/nagomilovana energija/želja za stvaranjem koju nam je Covid doneo motivisala Ervina da zgrabi olovku i gitaru, i svoje misli pretvori u reči i note. Iza snažnih rifova koji su ujedno i lekovi i narkotici za dušu, Tomi čara palice na bubnjevima, njegov ritam jača Jules na bas gitari. Na sve to dolazi Marci sa ponekad mračnim a ponekad nežnim solažama, a na kraju Kovi otpeva ove pesme, inspirirane zvukovima Sijetla iz 90-ih. Prava energična, ponekad poetična, a ponekad besna muzika (gitare u glavnim ulogama) od koje vrište lampe u pojačalima. Hvala Chris, hvala Kurt, hvala Dave! Nastavljmo ono što ste vi započeli, formiramo je iznova, oblikujemo je, i pravimo je važećom. Sad. Živela poslednja rock revolucija: Grunge

 

22 h

Revirgin (Čakovec, HR)

Revirgin je muzički dvojac kojeg čine Karlo Križnik (gitara i vokal) i Paula Gavez (synth). Deluju od 2020. godine i trenutno promovišu svoj prvi album „Simulations“, koji je izašao 15. aprila. Inspiraciju za muziku crpe iz različitih žanrova od kojih su neki: New Wave, Gothic Rock, Post-punk, Synth-punk, Funk, Ex-Yu… Revirginova muzika i estetika može se opisati kao kombinacija retro VHS estetike 80-ih i 90-ih, te avangardne i apstraktne umetnosti prenesene kroz plesnu muziku i energični nastup.

23:00 h

Hornsman Coyote (Beograd, SRB)

Svoj rad započeo je još 1990-te kao DUB trombonista, pridruživši se srpskim reggae pionirima Del Arno Bend-u. 1994. godine osniva Eyesburn, jedan od najzapaženijih crossover bendova na Balkanu i rad sa njima ga kasnije dovodi do kolaboracije sa brazilskim world music/metal superstarom Maxom Cavalerom. Posle prvog prekida rada Eyesburn-a 2005. godine, Coyote odlazi u London gde upoznaje Jerry Lionz, prvog Roots Reggae producenta sa kojim radi na trombonskim instrumental pesmama. Nedugo zatim upoznaje Jah Works produkciju za koju izdaje svoj prvi internacionalni instrumentalni album BRASS ROOTS i ulazi na današnju evropsku dub/reggae scenu. Od tada, Coyote isporučuje trombonske linije i aranžmane za mnoge producente širom Evrope i sveta. Sa njegovim trombonskim instrumentalima objavljeno je preko 50 vinil izdanja sa različitim producentima i poznatim reggae pevačima, a sa svojim trombonskim deonicama i aranžmanima gostovao je i na albumima legendarnih reggae umetnika kao što su Lee Scratch Perry i Max Romeo. I u 2020 godini bio je veoma aktivan. Hornsman Coyote pojavljuje se na novom albumu Lee Scratch Perry-a, snima i novi album Ethiopians Mountain sa svojim hard core bendom Remedy, a izašao je i remasterizovan kultni Eyesburnov album Full Control na vinilu. Na Ekoslaviju dolazi u svojoj soundsystem varijanti sa kojim je aktivan punih 16 godina.

00:00 h

Bojana Bulatović Bo (Beograd, SRB)

Beogradska kantautorka Bojana Bulatović Bo, poznata je kao kompletna kantautorka akustičnog usmerenja. Smela, inteligentna, kreativna i duhovita, Bo nepomirljivo opominje i opisuje okruženje u kom se nalazi, u najboljoj tradiciji protestne akustičarske muzike 60-tih. Svoj izgrađeni akustičarski pristup kombinuje sa savremenim elektronskim dance ritmovima zahvaljujući saradnji sa Kojom (Disciplin A Kitschme), koji se pojavljuje kao producent, aranžer, autor lupova i gitarskih solo deonica . Bo se ubrzo pridružuju članovi grupe Popečitelji, Saša Furunović (gitara) i Radeta Vulić (bubnjevi), i iz te saradnje nastaje album ”Kapetane gde si” (2008.). Kao i na prošlom albumu, produkciju i aranžmane je uradio Koja. Na Ekoslaviji Bo (vokal, gitara, usna harmonika) će nastupiti u pratnji bubnjara Radete Vulića (Popečitelji, Svemirci, Disciplin A Kitschme).

84. susret kolekcionara u Nepkeru

U organizaciji Društva kolekcionara Subotice, u subotu 25. marta, biće upriličen 84. susret kolekcionara numizmatike, razglednica, antikviteta, filatelije. Svojevrsna izložba je i prodajnog karaktera, razmene,

Više »

Tajna broja Pi

Nijedan broj, simbol ili oznaka nisu pobudili toliko interesovanje javnosti kao čuveni broj π ili Pi. U čast ovom broju svake godine gimnazijalci subotičke Gimnazije

Više »

Rezultati Zonske smotre recitatora

Zonska smotra recitatora „Pesniče naroda mog” održana je u četvrtak, 9. marta 2023. godine u staroj čitaonici Gradske biblioteke Subotica a u organizaciji Gradske biblioteke

Više »

Predavanje Lasla Čorbe u Gradskom muzeju

Povodom godišnjice Mađarske revolucije i borbe za slobodu, Laslo Čorba mađarski istoričar, univerzitetski profesor, akademik, bivši generalni direktor Mađarskog nacionalnog muzeja, održaće predavanje o grofu

Više »

Promocija poezije Ljubice Vukov Davčik

U novoj Gradskoj čitaoni, sinoć je održana promocija novog troknjižja „Preobraženje 3,2,1“ Ljubice Vukov Davčik. U toploj, porodičnoj atmosferi prisustvovali smo predstavljanju šestog triptiha, troknjižja

Više »

Javni čas Kiš teatra

Nakon četiri meseca rada, mladi glumci pozorišne radionice Kiš teatra na srpskom jeziku u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“ spremni su da se predstave subotičkoj publici

Više »

Četvrtak studentskog filma

U prostoru Udruženja Klara i Rosa (Petefi Šandora 15) svakog četvrta tokom meseca marta biće organizovana projekcija studentskih filmova sa akademija umetnosti iz zemlje i

Više »

FK Solid poražen od Solunca

Fudbaleri Solida odigrali su i sedmu kontrolnu utakmicu. Protivnik je bila odlična ekipa Solunca iz Karađorđeva koja se nalazi u samom vrhu PFL Subotice, a

Više »

Po prvi put krv dao 21 davalac

U saradnji sa Odeljenjem transfuziologije OB Subotica, danas je realizovana kalendarska akcija dobrovoljnog davanja krvi u Politehničkoj školi. Na akciju je došlo 49 potencijalnih davalaca

Više »

Subvencije kao prilika za posao

Nacionalna služba za zapošljavanje juče je objavila 13 javnih poziva za subvencionisano zapošljavanje za ovu godinu, rekla je na današnjem presu Verica Vujadinović, vd direktora

Više »

Fudbal: Spartak – Partizan 1:2

Fudbaleri Spartaka poraženi su na svom terenu rezultatom 1:2 (0:1)  od Partizana u okviru 22. kola Mozzart bet Super lige. Spartak: Dubljanić, Tanasin (84. Bonsu),

Više »

Kuda na leto? (VIDEO)

Kraj februara predstavlja uvod u proleće, pa nas dlanovi zasvrbe kako se kalendarski približava, treba putovati. Beogradski sajam turizma se tradicionalno organizuje baš tad, ove

Više »

Radno vreme za Dan državnosti

Povodom obeležavanja predstojećeg praznika Dan državnosti-Sretenje, u sredu i četvrtak, javna preduzeća i ustanove neće raditi ili će sugrađanima pružati usluge kroz dežurstvo. JKP „Čistoća

Više »

Pojačana kontrola kamiona i autobusa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 13. do 19. februara ove godine, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja koje

Više »

70 godina ispod dva Atlasa (VIDEO)

Gradska biblioteka Subotica 2023. godine slavi jubilej, 70 godina od useljenja u njenu sadašnju zgradu, u nekadašnju Nacionalnu kasinu. Zgrada je izgrađena na mestu stogodišnje

Više »

Fudbalerke Spartaka savladale Osijek

ŽFK Spartak je juče savladao ekipu Osijeka u Hrvatskoj u okviru priprema za predstojeći deo prvenstva. Slavile su golubice protiv višegodišnjeg prvaka Hrvatske rezultatom 0:1

Više »

Spartak poražen od Čukaričkog

Fudbaleri Spartaka poraženi su na svom terenu, u okviru 20. kola Mozzart bet Super lige Srbije, od Čukaričkog rezultatom 1-3 (0-1). Spartak: Dubljanić, Ado, Bijelović,

Više »

Konkurs za nove pesme HosanaFesta

HosanaFest danas raspisuje konkurs za nove pesme koje će publika moći da čuje 8. oktobra u Subotici na istoimenom festivalu. Slogan ovogodišnjeg festivala glasi: „Rastimo

Više »

Subotica-trans bez obustave rada

Posle današnjeg sastanka predstavnika vozača „Suboticatransa“ i gradonačelnika Subotice, Stevana Bakića, kako nezvanično saznajemo, postignut je dogovor o povećanju plata, pa shodno tome, neće biti

Više »

Štrajk vozača Suboticatransa

Deo od 143 vozača Suboticatransa, koliko ih je zaposleno u toj firmi, stupio je u štrajk polovinom januara zahtevajući povećanje plata. Predviđen rok za odgovor

Više »

Program Svetosavske nedelje

U subotu, 21. januara u Zadužbini Dušana Radića počinje Svetosavska nedelja. Organizatori napominju da će programi biti emitovani i na jutjub kanalu SKC „Sveti Sava“.

Više »

Bazen na Prozivci privremeno zatvoren

Javno komunalno preduzeće „Stadion“ saopštilo je da će sportsko-rekreativni centar „Prozivka“ biti zatvoren zbog tehničkih problema na filterima za prečišćavanje bazenske vode. Kako se navodi,

Više »

Palić na peni od jezera (VIDEO)

Zlatno doba Palića počinje još u 19. veku kada se otvara pruga Budimpešta-Zemun i tramvajska linija do Subotice. Prošlog veka iskopana je prva termalna bušotina

Više »

Gerecki uživo u Grunfu!

Subotička publika biće u prilici da u subotu, 14. januara, uživa u zvucima alt rok benda „Gerecki“. Početak koncerta zakazan je za 21 čas u

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će danas od 15 časova koštati najviše 195 dinara. Litar evro premijuma BMB 95 koštaće maksimalno 164 dinara. Ove cene važe do narednog

Više »

Badnji dan u centru Subotice

U petak, Badnjeg dana po Julijanskom kalendaru, u organizaciji SKC „Sveti Sava“ Subotica i Srpske pravoslavne crkvene opštine sečenjem, osveštanjem i paljenjem badnjaka na Gradskom

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 197 dinara za litar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 164 dinara za

Više »

Objavljeni prvi rezultati popisa

Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku (RZS) danas su objavljeni prvi rezultati Popisa stanovništva koji je rađen ove godine na teritoriji Srbije. U Srbiji živi

Više »

Košarkaši Spartaka doživeli poraz

Košarkaši Spartaka doživeli su četvrti ovosezonski gostujući poraz. U trinaestom kolu Košarkaške lige Srbije, Sloga je savladala Spartak rezultatom 90:83 (21:26, 17:17, 29:14, 23:26). Kraljevu

Više »

Danas su Detinjci!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Detinjce, jedan od najvažnijih praznika tokom Božićnog posta koji važi za jedan od najlepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Više »

1. januara skaču rate kredita

Evropska centralna banka danas je održala sednicu na kojoj je razgovarano o promeni ključnih kamatnih stopa. One su današnjom odlukom podignute za 50 baznih poena,

Više »

Uhapšen D.J. (1972) zbog ubistva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su D. J. (1972) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo. On

Više »

Piše Vlada Arsić: Drug Mirko

Iako je prošlo duže od pola veka, verujem da moja generacija i dalje pamti profesora Rašu, nastavnika srpsko-hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Još tada je

Više »

Preminula Melinda Sabo

Preminula je Melinda Sabo, tridesetdevetogodišnja majka dve devojčice, saopšteno je u lokalnoj „Fejsbuk“ grupi „Naše malo nekome je sve Subotica“, gde je bio organizovan niz

Više »

Na seoskoj slavi

Ne pamtim kada sam poslednji put bio na seoskoj slavi, u selu onom pravom, planinskom, besputnom i bezljudnom. Pozvao me komšija s drugog brda, čovek

Više »

Opomena starog mosta

Ne pamtim koliko sam puta prešao preko tog mosta. Čak i kada za tim nije bilo preke potrebe. Na mestu gde je tvorac stvorio jedan

Više »

Subotica dobila Selfi muzej (FOTO)

Prateći trendove, ekipa Subotičana osmislila je prostor namenjen svima onima koji vole da prave sefi fotografije. U jedinstvenom muzeju, kroz različite scenografije, poput „zlatne sobe“,

Više »

Nebojša Vojvodić peva za Melindu

Subotičanin Nebojša Vojvodić održaće sutra nastup na centralnom gradskom trgu u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje sugrađanske Melinde Sabo. Nastup je zakazan za 17

Više »

Ružina ulica sutra bez vode

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo je da će u četvrtak doći do prekida u vodosnabdevanju u Ružinoj ulici, na potezu od Đevđelijske do

Više »

Dvanaestorica snažnih

Na Stadionu malih sportova, protekle subote održano je Međunarodno takmičenje snažnih ljudi, u kom je učešće uzelo dvanaest takmičara iz Češke, Slovačke, Poljske, Rumunije, Mađarske

Više »

Mala škola dnovinarstva

Rečju, koliko god se zgražavamo nad objavljenim intervjuom sa serijskim silovateljom, ponajpre bi morali da se zgrozimo nad samim sobom, nad našim moralnim načelima i pohotom, željom

Više »

Zatvorite sve normalne

Uskoro na slobodu izlazi još petorica osvedočenih silovatelja, a tada ćemo, verovatno, ponovo slušati nikad glasnije „argumente“ legalista i pobornika svakojakih ljudskih prava koji će,

Više »

„Ljubinka Bobić“ Minji Peković

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nebojša Dugalić, obavestio je Narodno pozorište u Subotici da je nagrada „Ljubinka Bobić“, bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za

Više »

Spartak posle poraza smenio trenera

Fudbalski klub „Spartak“ izgubio je juče protiv Radničkog iz Niša u dvanaestom kolu Superlige Srbije, rezultatom 3:0. Spartak je dobro počeo, ali je domaćin pojačao

Više »

Otvorena prva izložba u Art hangaru

U novootvorenom Art hangaru sinoć je otvorena izložba „Tihi oporavak” („Silent recovery”), gde su Laslo Antal, Jelena Grujičić, Edita Kadirić, Balint Sombati, Maja Rakočević Cvijanov,

Više »