blank

Proizvodnja voća u velikom padu

blank

Otkupna cena jabuka je ponižavajuće niska, kažu voćari. Kupci trenutno nude samo 20 dinara, što je manje i od prošlogodišnje cene, a to dovodi do gubitka. Rod je srednji, ali su očekivanja velika.

Stranom tržištu su potrebne samo besprekorne, prvoklasne jabuke.

Proizvođači jabuka na severu Bačke ove godine očekuju prosečan rod. Međutim, oni se nalaze u veoma teškoj situaciji kada su u pitanju otkupne cene. Porast troškova proizvodnje i stalno rastući zahtevi tržišta, otežavaju položaj proizvođača.

Čaba Bata iz Bačkih Vinograda je nekada uzgajao jabuke na 12 hektara. Sada ih ima samo na 5 hektara, ali, kako je rekao, sledeće godine bi taj broj mogao da bude nula. Prema njegovim rečima, voćarstvo se nalazi u velikom padu.

„Nalazimo se na početku berbe. Nemamo pojma kakve će biti cene jabuka, koliko će biti dnevnice. Dnevnice se stalno povećavaju, a cene jabuka stalno opadaju, sve je poskupelo za 100-200-300 odsto, a cena jabuka je manja nego što je bila u ovo doba prošle godine”, rekao je.

Nekoliko kišnih dana protekle nedelje prijalo je jabukama, i to bi sada moglo da pomogne u povećanju roda. Zbog toga berba voća počinje nedelju dana kasnija, odnosno tokom sledeće nedelje. Na ovogodišnjem rodu je, međutim, vidljiva šteta od prolećnog mraza, pa će najveći deo roda teško moći da se proda kao prvoklasna roba, posebno na ruskom tržištu.

„Rod ne deluje loše, proizvođači će verovatno biti negde na pola roda. Veći problem je sa cenom, ne možemo da poverujemo u to da se uz ovako velike izdatke i tako visoke cene, cena jabuke i dalje procenjuje na 20 dinara, njenu bruto težinu, što je, po mom mišljenju, ponižavajuće za proizvođače”, kazao je direktor hladnjače u Hajdukovu Šandor Abraham.

Dodao je da se broj proizvođača jabuka u Hajdukovu i njegovoj okolini svake godine smanjuje. Razlog za to je, sa jedne strane, što su domaći proizvođači već uglavnom stariji ljudi, kao i sami voćnjaci, a podmlatka nema. Sa druge strane, prema mišljenju mnogih, sa ekonomske strane više se ne isplati baviti uzgojem jabuke.

RTV Panon

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.