blank

Projekat učenika Politehničke škole među pet najboljih u Srbiji (FOTO+VIDEO)

YouTube video

Mladost je sama po sebi lepa, pametna i bogata životom. Niko nije sujetan na svoju mladost, niti razmišlja o sreći jer je mlad, ali je zato starost nesrećna, svesna prolaznosti i propadanja. Stvar je u tome što u mladosti ne znamo šta je taj starački očaj, ali odlično znamo šta je lepota mladosti.

Što su deca starija odnos prema starima postaje negativniji pokazala su istraživanja. Stari su dosadni, za izbegavanje i naporni. Sve je to stav mlađih, koji u svojoj aroganciji ne razmišljaju o starosti. A i kako bi? Oni koji su u najboljim godinama, umeju da prepoznaju jaz generacija i pokušavaju da stvaraju mostove.

Tako je profesorka sociologije Politehničke škole u Subotici, Svetlana Lebović, u razgovoru sa svojim učenicima, došla na ideju da se uključe u inicijativu organizacije “Dostignuća mladih u Srbiji” , koja je deo globalne mreže osnovane 1919. godine i obuhvata 121. zemlju na svim kontinentima i predstavlja najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja na svetu, koji godišnje angažuje preko 10 miliona učenika.

blank

U pet projekata koje je ova organizacija prepoznala nalazi se i projekat mladih srednjoškolaca iz Subotice, Aleksandre Strajnić, Dajane Gabrić, Vuka Trkulje, Davida Krasnića i Uroša Lukića, koji su uočili kako je grad Subotica grad starih, koji često nemaju osnovnu pomoć i podršku.

Osmislili su akciju “Od vrata do vrata”, u kojoj bi se starijoj populaciji, pružala pomoć u bilo kom vidu koja je potrebna. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da započeti projekat dobije svoju novčanu nagradu, kako bi se finansijski “pokrile” osobe koje bi vodile računa o najstarijoj generaciji.

Aleksandra Strajnić, kao jedan od učesnika programa, istakla je koliko je sam projekat zahtevan, koliko je potreno povezivanja i pomoći posle izolacije koju smo proveli u koroni, na primer. Svesna je prolaska vremena i potrebe da se jedni drugima okrenemo kako bi pružili pomoć onima kojima je neophodna.

Vuk Trkulja, opisuje svoje utiske i dodaje kako je potrebno osvešćivanje svih nas, ne bi li uočili problem sa kojim se suočavamo svaki dan i pristupili rešavanju istog.

no images were found

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.