blank

Promenjeni uslovi za sticanje Vukove diplome u osnovnoj školi

Za dobijanje diplome „Vuk Karadžić“ ubuduće će biti neophodno da učenik ima sve petice od drugog do osmog razreda osnovne škole, dok se do sada računao opšti uspeh od petog do osmog razreda.

blank
Foto: Unsplash

Novim Pravilnikom o diplomama za izuzetan uspeh u osnovnom obrazovanju i dalje je ostao uslov da uz petice u đačkoj knjižici učenik ima i posebnu diplomu iz određenog predmeta, s tim što će ona sada nositi naziv „Dositej Obradović“.

– Novina uređena Pravilnikom je da se diploma „Vuk Karadžić” dodeljuje učeniku koji u toku sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja, na kraju svake školske godine, postigne odličan uspeh iz svih obaveznih predmeta, izbornih programa i aktivnosti propisanih planom i programom nastave i učenja, ostvari primerno vladanje i dobije najmanje jednu diplomu „Dositej Obradović” – pojašnjavaju za Danas u Ministarstvu prosvete.

Na pitanje kako se vrednuje ocenjivanje u prvom razredu osnovne škole, budući da đaci dobijaju opisne ocene, iz Ministarstva kažu da se pomenuta odredba o odličnom uspehu odnosi na razrede u kojima se učenici ocenjuju brojčano, odnosno u kojima se utvrđuje opšti uspeh.

Prema novim odredbama Pravilnika, diploma „Dositej Obradović” se dodeljuje učeniku za izuzetne rezultate iz obaveznog predmeta, odnosno izbornog programa ako učenik postigne najmanje vrlo dobar opšti uspeh i primerno vladanje na kraju svake školske godine.

Takođe je dobija đak koji postigne odličan uspeh iz odgovarajućeg obaveznog predmeta ili drugog stranog jezika, odnosno ako je iz odgovarajućeg izbornog programa ocenjen opisnom ocenom „ističe se“.

Treći uslov za „Dositejevu“ diplomu je da učenik u toku školovanja osvoji jednu od prve tri nagrade na opštinskom, gradskom, okružnom, republičkom ili međunarodnom nivou takmičenja iz tog obaveznog predmeta, odnosno izbornog programa u skladu sa kalendarom takmičenja i smotri učenika osnovnih škola.

– Novim Pravilnikom data je mogućnost za sticanje diplome „Dositej Obradović” time što se pored dosadašnjih nagrada na opštinskom ili gradskom nivou takmičenja vrednuju i rezultati na okružnim, republičkim ili međunarodnim takmičenjima – navode iz Ministarstva.

Pravilnik predviđa da se izuzetno, u slučaju da takmičenje iz odgovarajućeg predmeta i izbornog programa nije definisano kalendarom takmičenja i smotri učenika osnovne škole, diploma „Dositej Obradović” dodeljuje učeniku koji postigne potpunije i šire poznavanje sadržaja tog obaveznog predmeta i izbornog programa nego što je predviđeno planom i programom, ali uz uslov da peticu iz tog predmeta, odnosno da se ističe, a mora imati bar vrlo dobar opšti uspeh i primerno vladanje na kraju školske godine.

Novi Pravilnik se primenjuje od ove školske godine.

Danas

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sportska dešavanja za vikend

Program sportskih dešavanja za vikend: Petak: -Muški fudbal: Superliga, TSC – Voždovac, 18 časova. Pročitaj još Plivači Spartaka uspešni tokom vikenda Spartak Office Shoes dočekuje

Detaljnije »
blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 23 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu imati povolјan uticaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.