blank

Proslavljen Dan grada

blank

Podizanjem gradske zastave na svečanom ulazu u Gradsku kuću, uz koncert Duvačkog orkestra, te svečanom sednicom Skupštine grada, danas je proslavljen Dan grada Subotice. Na svečanoj sednici uručena su priznanja „Pro urbe” akademiku dr Endreu Šiliju, Subotičankama Tijani Mijović, Josipi Rončević i Dani Radomirović za humanitarni rad, te profesorki mađarskog jezika i književnosti Ildiko Lovaš, dok je zvanje počasnog građanina dodeljeno Tomislavu Karadžiću.

Gradonačelnik Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada Balint Pastor su, uz čestitke dobitnicima priznanja, sagledali šta je urađeno u prethodnih godinu dana.

blank

„Veoma je bitna i činjenica da svake godine dokazujemo da je Grad Subotica grad svih njenih građana. Ponosni smo na uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu, čime je ova nacionalna manjina, posle tri i po veka života u našem gradu, konačno izjednačena u pravima sa ostalim istorijskim zajednicama, a subotički mozaik različitosti je upotpunjen. Jednoglasno donošenje odluke u Skupštini grada o uvođenju bunjevačkog jezika kao četvrtog jezika koji će biti u službenoj upotrebi na teritoriji grada Subotice ujedno je i nagrada Bunjevcima za njihovu lojalnost i našem gradu, i našoj državi”, naveo je Bakić.

On je takođe istakao da se prvog septembra svaki Subotičanin oseća bitnim, te da oseća pripadnost ovom gradu.

„Imamo čime da se ponosimo, naš grad ima poseban duh i mi taj duh i dalje treba da negujemo i razvijamo. Na kraju bih svim Subotičanima čestitao Dan grada Subotice. Želim im da se i večeras i sutra veče, kao i svih narednih dana dok se bude obeležavao Dan grada, osećaju dobro i da se lepo provedu“, rekao je Bakić.

blank

Pastor je istakao da je Subotica stara najmanje 630 godina, kada je prvi put pomenuta u jednom dokumentu, a da je od trenutka kada ju je Marija Terezija proglasila slobodnim kraljevskim gradom prošlo 242 godine.

„Ovaj grad je grad svih nas, svih nacionalnih zajednica, svih naroda koji ovde žive. Trebalo bi da budemo složni, da budemo ponosni na to što smo svi mi zajedno Subotičani. Ujedno bih pozvao građane i predložio im da dođu na koncerte večeras i sutra uveče i da uživaju u programu koji je grad Subotica priredio, s obzirom na to da je dan kada se slavi rođendan Grada Subotice“, istakao je dr Balint Pastor.

Zvanje počasnog građanina dodeljeno je Tomislavu Karadžiću, privredniku i počasnom predsedniku Fudbalskog saveza Srbije, kom je gradonačelnik uručio plaketu.

blank

Priznanje „Pro urbe“ za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti dobili su akademik dr Endre Šili, profesorka mađarskog jezika i književnosti Ildiko Lovaš, te Dana Radomirović, Tijana Mijović i Josipa Rončević za neformalno humanitarno udruženje građana „Naše malo nekome je sve Subotica“, koje su osnovale na društvenim mrežama.

Dobitnik priznanja Počasni građanin Tomislav Karadžić rekao je da priznanje koje je dobio predstavlja krunu njegovog dosadašnjeg života i rada u šezdeset godina koliko živi u Subotici.

„Rekao sam da sam dobio razna priznanja titule, nagrade ali nijedna ne može da se poredi sa ovom, nijedan dan u mom životu nije uporediv sa ovim”, rekao je Karadžić.

blank

Prisutnima se obratio i akademik Endre Šili, u ime dobitnika priznanja „Pro urbe”.

„Izuzetno smo dirnuti, veoma srećni i veoma smo počašćeni. Hvala vam najlepše dragi Subotičani”, rekao je Endre Šili i dodao da više od trideset godina živi u Velikoj Britaniji ali da se uvek rado vrati u Suboticu svake godine.

blank

Svečanoj sednici Skupštine grada Subotice prisustvovali su generalni konzuli Republike Hrvatske i Mađarske u Subotici, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednici opština Gračanica i Berane, predstavnici više gradova iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, republički i pokrajinski poslanici sa teritorije grada Subotice, odbornici Skupštine grada Subotice, članovi Gradskog veća i predstavnici državnih organa.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.