blank

Prošle i ove godine Subotica bez stranih direktnih investicija

blank

U prvoj polovini ove godine subotički proizvođači nisu izvozili meso. Cena tovljenika i junadi na domaćem tržištu diktirana umanjenim stočnim fondom i povećanom potražnjom za mesom

Tokom 2020. i ove godine, na području Subotice nije bilo stranih direktnih investicija. Investicija kompanije “Bojsen” („Boysen Abgassysteme“), ukupne vrednosti 65 miliona evra, koja je otpočela 2019, privedena je kraju tokom 2020. godine, a situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa sprečava investitora da zaposli planiranih 500 radnika, navedeno je u odgovoru Regionalne privredne komore našoj redakciji.

“Prema podacima kojima raspolažemo, za protekle tri godine, nije zabeleženo značajnije investiranje u proizvodnju i usluge”, navedeno je u odgovoru Regionalne privredne komore.

Prema najsvežijim dostupnim podacima, severnobačka oblast 2019. ostvarila je učešće od 2,3 odsto u ukupnom nacionalnom BDP-u, baš kao i 2018. godine. Podaci republičkog zavoda za statistiku za 2020. godinu biće dostupni u prvoj polovini sledeće godine, očekuju u Repionalnoj privrednoj komori.

“Prema dostupnim podacima u vezi sa spoljnotrgovinskom razmenom stočarskih proizvoda, za period januar-jul 2021. godine, na teritoriji Grada Subotice (izuzimajući ostale opštine koje teritorijalno pripadaju RPK Subotica), nije bilo izvoza mesa. Uvoz je zabeležen kod proizvoda iz kategorije svežeg, rashlađenog ili smrznutog svinjskog mesa, u vrednosti koja je na nivou od 39,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

blank

Stočarstvo našeg regiona deli sudbinu stočarstva u Srbiji. Svedoci smo povećanja cena, pre svega, svinjskog mesa. Uzroke treba tražiti u povećanju cene po kilogramu žive vage tovljenika (80 do 120 kg), koja u našem regionu iznosi oko 155 dinara. Cena tovljenika varira po regionima, a u nekim okruzima dostiže cenu od 180 dinara.

Cena tovljenika i junadi diktirana je umanjenim stočnim fondom i povećanom potražnjom za mesom. U isto vreme, cene inputa za proizvodnju stočne hrane su na visokom nivou. Kukuruzom se trguje po ceni koja je za oko 63 posto viša u odnosu na isti period prošle godine, dok je soja skuplja za 75 odsto.

Nepovoljnoj situaciju u stočarstvu doprinosi i afrička kuga svinja, koja otežava izvoz svinjskog mesa u Rusku Federaciju”, navedeno je u odgovoru Regionalne privredne komore našj redakciji.

Foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 23 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu imati povolјan uticaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.