blank

Psiholozi zabrinuti zbog društvene krize

blank

Društvo psihologa Srbije saopštilo je da ima obavezu i odgovornost da deluje u skladu sa javnim interesom, te da reaguje na negativne društvene pojave koje ugrožavaju interese i prava građana Srbije, u skladu sa Etičkim kodeksom. Kako su naveli, u kriznim periodima su ta obaveza i odgovornost utoliko veće.

„Psiholozi javno izražavaju svoju duboku zabrinutost povodom kontinuirane društvene krize, koja pored političkih, ekonomskih, socijalnih, ekoloških, zdravstvenih i drugih posledica, značajno narušava i mentalno zdravlje građana, o čemu svedoče i brojna psihološka istraživanja sprovedena u poslednje vreme”, navodi se u saopštenju predsednice Društva psihologa Srbije Tamare Tamara Džamonje Ignjatović.

Kako je navedeno, društveni kontekst u kom živimo već dugo vremena je opterećen brojnim problemima i građani se suočavaju sa egzistencijalnom nesigurnošću i neizvesnošću usled prolongirane pandemijske krize, a, kako se navodi, u kontekstu brojnih društvenih podela, devalvacije moralnih i kulturnih vrednosti, urušavanja kvaliteta obrazovanja, i drugih negativnih pojava, dok javni diskurs u medijskom prostoru nastavlja da promoviše i produbljuje antagonizam i netoleranciju.

blank

„Od početka pandemije, od kada su građani direktno životno ugroženi korona virusom, način obaveštavanja građana o širenju pandemije i njenim posledicama često je bio kontraproduktivan šireći dodatnu uznemirenost i nepoverenje stanovništva, što je, između ostalog, pogodovalo i dodatnom osnaživanju antivakserskih uticaja. Nepreduzimanje dovoljno efikasnih preventivnih mera, dovela je do porasta sindroma sagorevanja među zdravstvenim radnicima, koji su ulagali ogroman napor u borbi sa pandemijom. Istraživanje koje je sprovedeno među zdravstvenim pokazalo je da je 46,8% učesnika imalo povišen nivo depresivnih tegoba; 60,6% je doživljava povišeni nivo anksioznosti, dok je 62,2% njih iskusilo visok ili umeren nivo stresa”, poručili su, ukazujući na to da zagađenje životne sredine dodatno ugrožava zdravlje građana, a pri čemu se naučno argumentovana upozorenja stručnjaka u značajnoj meri ignorišu.

U saopštenju se ističe da i mentalno zagađenje prostora takođe dovodi do negativnih posledica, te da mnogi građani osećaju stid i poniženje kada o njihovim životima odlučuju osobe čije su stručne, a često i moralne kompetencije upitnih kvaliteta.

„Ugroženo je pravo građana na istinito i potpuno informisanje, a medijski sadržaji ohrabruju sve vrste društvenih polarizacija koja unose nemir i sukobe među građanima. Kada je informisanje uskraćeno ili iskrivljno, ugrožena je mogućnost formiranja mišljenja i njegovo javno iznošenje. Ukoliko je drugačije mišljenje izneseno, ono se ućutkuje, iskrivljava i diskvalifikuje. U društvu u kome je kritičko mišljenje obeshrabrivano, obrazovanje obezvređeno, gde se vrše pritisci zastrašivanjem, a konformizam ohrabruje, jačaju apatija, beznađe i anomija.
Pandemija i zagađenje životne sredine opravdano izazivaju zabrinutost i strepnju građana za život i zdravlje, dok odsustvo kontrole nad odlukama koje se tiču sopstvenog života i uticaja na zajednicu u kojoj žive, vode ka doživljaju bespomoćnosti, pasivizacije i depresivnosti. Psihološke studije potvrđuju udvostručeni porast depresivnih tegoba među građanima Srbije, a rasprostranjenost anksioznosti i stresa ima pandemijski karakter”, naveli su.

blank

Društvo psihologa Srbije je navelo da zajedno sa zdravstvenim ustanovama i drugim organizacijama koje se bave mentalnim zdravljem, kontinuirano pruža psihološku podršku građanima tokom pandemije, ali da su, kako je navedeno, ovi napori u velikoj meri otežani stanjem u društvu.

„Pandemija mentalnih tegoba, upravo ukazuje na to da se uzroci problema ne mogu fokusirati na vulnerabilnost pojedinaca, i da ih pre treba razumeti kao normalnu reakciju na nenormalne okolnosti, a usmeravanje psiholoških intervencija na adaptaciju pojedinca na nepovoljne okolnosti je čak i potencijalno štetno.

U skladu sa određenjem zdravlja kao ’stanja potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustva bolesti i onesposobljenosti’ (SZO) i ceneći ljudski život i ljudska prava kao najviše vrednosti, Društvo psihologa Srbije, uz podršku kolega iz akademske zajednice, apeluje na društvenu i ličnu odgovornost onih koji su u poziciji da donose odluke koje utiču na živote drugih ljudi. Pozivamo na solidarnost, toleranciju i promovisanje demokratskih principa kroz slobodu govora i aktivnog delovanja protiv društvene nepravde, ne ugrožavajući tuđu bezbednost, a u cilju zaštite interesa građana, promovisanja dostojanstva i ljudskih vrednosti kao načina da se izborimo sa beznađem, strahom i bespomoćnošću i delujemo ka unapređenju kvaliteta života i života zajednice”, zaključeno je u saopštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.