blank

“Radnici su se samo pojavili”: Zašto država u posed ulazi bez najave i nadoknade? (VIDEO)

YouTube video

Građani „legalno“ ostaju bez imovine, a da im još nije isplaćena naknada za oduzetu imovinu i moraju da čekaju da to reše sudskim putem. Ali, to izvođača radova i organe uprave ne zanima jer je izvršna vlast odvojena od sudske

Na imanju Radovana Petkova grupa radnika se bez najave pojavila u četvrtak, opremljena motornim testerama. Počeli su da seku stabla duž pruge, saopštivši samo da su ih poslali iz firme “Karin komerc”.

– Moj plac nalazi se do peštanske pruge i pristao sam na eksproprijaciju, zbog izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, ali mi država do danas nije ništa nije platila, niti znam tačan iznos koji će mi biti isplaćen. Ono što me je duboko uvredilo, kao građanina ove zemlje, jeste činjenica da je neko poslao grupu radnika takoreći u moju kuću, a da mi to nije najavio. Protiv radnika nemam ništa protiv, oni rade svoj posao, ali ophođenje države prema građanima je skandalozno – kaže Petkov.

Pravnici kažu da ovakvi slučajevi nisu nikakvi izuzeci i da se prema građanima državni organi ophode prilično bahato.

Ovakvi postupci sprovode se pred organima lokalne samouprave, po Zakonu o posebnim postupcima, radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Zakon je donet 2020. godine i u procesnopravnom delu predviđa odstupanja od rešenja opšteg Zakona o eksproprijaciji koji važi unazad decenijama.

Radi se o jednoj vrsti leks specijalisa donetog kako bi se „ubrzali“ postupci eksproprijacija radi izgradnje linijskih infrastrukturnih objekata (javna saobraćajna infrastruktura, putna, železnička, vodna, vazdušna i metro, kao i linijska infrastruktura žičara kao podsistema javnog transporta lica), linijska komunalna infrastruktura, kao i objekti u njihovoj funkciji.

Međutim, kažu pravnici, to ubrzanje ima svoju „cenu“, u smislu da je zaštita prava građana znatno redukovana u odnosu na „opšti“ Zakon o eksproprijaciji koji važi decenijama (kraći rokovi za izjavljivanje pravnih lekova, za izjašnjenja u postupku po raznim pitanjima, pravne fikcije u pogledu dostavljanja-nešto se smatra dostavljenim iako to zaista nije učinjeno i sl.).

Pored navedenog, novim leks specijalisom definisano je da se za „nelegalne“ objekte plaća građevinska umesto tržišne vrednosti objekta na ime naknade za eksproprisanu nepokretnost. Time se, tvrde pravnici, stvara nonsens da građani koji su i pre donošenja ovog novog zakona (leks specijalisa) podneli zahtev za legalizaciju svojih objekata i ispunjavali sve uslove, zbog opštepoznate sporosti administracije, dolaze u situaciju da se njihovi defakto legalni objekti proglašavaju nelegalnim jer postupci legalizacije u svim slučajevima u kojim objekat dolazi pod „udar“ eksproprijacije neće biti okončani nikada. To je nezvanični stav organa uprave.

U skladu sa Članom 35 starog Zakona o eksproprijaciji donose se rešenja kojima se izvođaču radova omogućava ulaz u posed nekretnina građana, a da građani nisu ostvarili svoje pravo na naknadu takođe zbog sporosti sudova i administracije, jer je izgradnja tih infrastrukturnih objekata proglašena za prioritetni interes države i sprovodi se „ubrzano“, dok se pitanje isplate naknade građanima ostavlja po strani u redovne sudske procedure koje su izuzetno spore.

Posledica svega toga je da građani „legalno“ ostaju bez imovine, a da im još nije isplaćena naknada za oduzetu imovinu i moraju da čekaju da to reše sudskim putem. Ali, to izvođača radova i organe uprave ne zanima jer je izvršna vlast odvojena od sudske.

Opširnije o iskustvu Radovana Petkova u našem video-zapisu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 20 stepen Celzijusa. Biometeorološke prilike će biti relativno povolјne

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.