blank

Raspisan konkurs za udruženja građana iz oblasti zaštite životne sredine

blank

Grad Subotica raspisao je Javni konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projektnih aktivnosti udruženja građana na teritoriji Grada Subotice iz oblasti zaštite životne sredine. Konkurs je objavljen povodom Dana planete Zemlje 22. aprila, a rezulati će biti poznati 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine.

Konkursom će iz lokalnog Fonda za zaštitu životne sredine biti dodeljena sredstva u iznosu od 2.500.000 dinara, a najviši iznos za koji udruženja mogu da konkurišu je 150.000 dinara.

Član Gradskog veća zadužena za poljoprivredu Hajnalka Bognar Pastor navela je da je poslednji konkurs iz oblasti zaštite životne sredine bio raspisan 2015. godine.

blank

– Izuzetno mi je drago što nakon pet godina raspisujemo konkurs iz oblasti zaštite životne sredine. Kao preduslov za ovakav konkurs bilo je usvajanje programa iz oblasti zaštite životne sredine od strane nadležnog Ministarstva, nakon čega ga je i Skupština usvojila. Drugi preduslov bio je da izmenimo pravilnik o načinu davanju novčanih sredstava, što je i učinjeno – poručila je Hajnalka Bognar Pastor.

Šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Žika Reh izjavio je da je uloga civilnog sektora izuzetno bitna u borbi za zaštitu životne sredine.

blank

– Lokalna samouprava sama ne može da ima onakve rezultate kakve bi postigla zajedno sa svim građanima i civilnim sektorom, koji čini sponu između građana i državnih organa. Unapređenje kvalitet vazduha, rešavanje individualnih ložišta, smanjenje upotrebe čvrstih goriva za grejanje, promovisanje poboljšanja energetske efikasnosti kuća i prelaska na korišćenje čistijih izvora energije samo su neke od oblasti projektnih aktivnosti – naveo je Reh.

On je istakao da je veoma važno promovisanje značaja da se ne rade ilegalne aktivnosti, kao što su, na primer, spaljivanje otpada. Druga velika oblast tiče se unapređenja sistema upravljanja otpadom, ali i promovisanje prirodnih vrednosti i očuvanja biološke raznovrsnosti Subotice i njene okoline, kao i ostale aktivnosti na jačanju svesti iz oblasti zaštite životne sredine.

Sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Aleksandar Vitković poručio je da je poenta ovog konkursa jačanje svesti, gde civilni sektor može da odigra veliku ulogu.

blank

– Sredstva su možda mala u odnosu na temu, međutim, mi smo veoma zadovoljni što smo uspeli i ovoliki iznos da izdvojimo, s obzirom na tešku godinu koja je za nama. Ja se nadam da će u budućnosti i ova sredstva biti povećana – naveo je Vitković.

Konkurs je otvoren do 10. maja, a konačni rezultati biće objavljeni do 5. juna.

Sam Konkurs i obrazac prijave dostupni su na zvaničnoj stranici Grada Subotice, a svi zainteresovani dodatne informacije mogu da dobiju imejlom na [email protected] ili telefonom na 024/626-973.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.