blank

Rekonstrukcija spomenika “Grupa” vajake Ane Bešlić

Spomenik Ane Bešlić Grupa postavljen je 1965. ispred Dečjeg dispanzera u ulici Đure Đakovića 14 u Subotici, koji se zvao medicinski centar “Majka i dete”.

blank
Foto: Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica

Vremenski uslovi uticali su da se kompozicija polomi, jer je u pukotine od veštačkog kamena ulazio mraz i razorno delovao na materijal skulpture. Polomljenu skulpturu počistili su radnici obezbeđenja, što je presudilo da spomenik nestane sa postolja 1995. godine.

Vajarsko delo “Grupa” je bilo izlagano u Subotici, Beogradu i u Veneciji, pre nego što je postavljeno u javni prostor U današnje vreme retko viđamo umetničke forme u prostoru, koje nisu namenjene obeležavanju važnih jubileja, istorijskih događaja ili ratova. Umetnička skulptura u javnom prostoru je retka pojava, što Anu Bešlić svrstava u umetnike koji su posebno važni za istoriju umetnosti, kao i za istoriju grada.

Skulpturu Grupa, napravljenu u stilu asocijatovne forme, građani nazivaju majka sa decom. Nije slučajno što se našla upravo ispred ovog objekta gde je smeštena akušerska i pedijatrijska ambulanta u Subotici. Nastojanje da se ovaj spomenik vrati u javni prostor urodilo je plodom nakon nepunih 30 godina.

Tokom istraživanja otkriveno je da postoji identična replika ove skulpture koju je Ana Bešlić poklonila Domu zdravlja Novi Beograd u Tolbuhinovoj ulici. Livac je preuzeo kalup sa skulpture u Beogradu, a zatim je u radionici u Subotici odlivena nova skulptura od veštačkog kamena. Nakon livenja, figura je površinski obrađena i montirana na postojećoj lokaciji. Dotrajali postament, okrnjen i išaran grafitima zamenjen je novim betonskim jezgrom, koga čeka oblaganje.

Radove je finansiralo Javno preduzeće za upravljanje putevima, stanovanj ei urabnizmom Subotica, izvođač je bio “Kristal 063” u saradnji sa “Art livcem” iz Subtotice, a nadzor je vršio MZZSK Subotica.

Izvor: heritage-su.org.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Mogući pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 21 do 30 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјna biometeorološka situacija može uzrokovati

Detaljnije »
blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 22 do 34 stepeni Celzijusa. Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće pojačanje tegoba

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.