blank

SAOPŠTENJE DVERI Netransparentne javne nabavke

blank

Gradski odbor Dveri Subotica naveo je u saopštenju da na zvaničnom sajtu Gradske uprave više nema objavljivanja javnih nabavki, te su poručili da postoji sumnja da vlast na taj način želi da prikrije sve sumnjive javne nabavke.

„Za vreme mandata gradonačelnika Labana imali smo pregršt sumnjivih javnih nabavki ali su građani kao zainteresovana lica iste mogli da pronađu na zvaničnom sajtu grada Subotice i da vide ko je šta ponudio i ko je odbijen iz kojih razloga. Tu su, skoro po pravilu, bili sumnjivi uslovi koji su baš za tu javnu nabavku prilagođeni ciljanom ponuđaču. Na osnovu analize datih javnih nabavki, građani, zainteresovana lica, politički neistomišljenici pa i mi iz Dveri smo ukazivali na sumnjivu javnu nabavku i na kršenje zakona”, navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli, od postavljanja Bakića za gradonačelnika, na sajtu je objavljen veoma mali broj javnih nabavki, dok od Nove godine nije objavljena nijedna.

„Ako su negde i objavljene, to je tako da ih niko ne vidi, osim firmi za koje se pišu te javne nabavke. Za jednu od njih, Rušenje kuće na Bajskom putu smo kontaktirali dva subotička preduzeća iz iste branše i dobili odgovor da nisu ni čuli, ni videli tu javnu nabavku. Naravno, posao je dobila firma Gemax d.o.o iz Novog Sada koja je radila prvu fazu Akva parka na Paliću. Uz to je bila još jedna ponuda, takođe firme iz Novog Sada, koja je trebala da glumi konkurenciju”, poručili su iz Dveri i dodali da sve javne nabavke raspisane za teritoriju grada Subotice, a koje se finansiraju iz budžeta grada, moraju biti objavljene na gradskom portalu.

Kako navode, Republika Srbija je još 2012. potpisala međunarodni dokument o transparentnosti rada, saradnji sa organizacijama civilnog društva, osnaživanju učešću građana u upravljanju i drugim vidovima približavanja i demokratičnosti javnih uprava.

„Činjenica je da je načelo transparentnosti postupka jedno od osnovnih zakonskih načela
u sprovođenju javnih nabavki i da transparentnost u svim fazama postupka javnih nabavki, od planiranja, sprovođenja i izvršenja ugovora, nesporno doprinosi suzbijanju neregularnosti i eventualne korupcije, zaključeno je u saoštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.