blank

Saopštenje SSP GO Subotica i Pokreta “Građanska Subotica” u vezi JP “Suboticatrans”

Stranka “Slobode i stranke” Gradskog odbora Subotice poslala je saopštenje vezano za jP “Suboticatrans”, gdepodseća da je politička stranka koja je prva pokrenula ovo pitanje. U saopštenju se kaže da Kompanija “Dunav osiguranje” nije donirala deo “Su transu” i između ostalog, SSP GO Subotica traži ostavku gradonačelnika Stevana Bakića, i direktora JP “Suboticatrans”, Dejana Ljubisavljevića. Na naš mejl stiglo je i saopštenje iz osiguravajuće kompanije.

blank
DDOR saopštenje

Saopštenje prenosimo u celosti:

“Ko laže, taj i krade Subotičane
HITNA OSTAVKA LJUBISAVLJEVIĆA I BAKIĆA!

Poštovani Subotičani, GrO SSP Subotica je 20. marta 2023. dobio odgovor od Dunav osiguranja, na poslat zahtev za informacijama od javnog značaja, u kome se navodi da: „Javno preduzeće Subotica-trans jeste dugogodišnji osiguranik Dunav osiguranja a.d.o. i da Kompanija sa navedenim preduzećem ima uspešnu poslovnu saradnju. Međutim, Kompanija Dunav osiguranje a.d.o. nije odobravala, niti isplaćivala donacije Javnom preduzeću Subotica-trans. Takođe Vas obaveštavamo da nemamo saznanja da li neki drugi organ javne vlasti ima u svom posedu tražena akta.“
Ovaj dopis je u direktnoj suprotnosti sa izjavama gradonačelnika Stevana Bakića (čoveka od brojeva) i direktora Subotica-transa Dejana Ljubisavljevića, datim na konferenciji za novinare održanoj 7. marta 2023.

Direktor Ljubisavljević je tada doslovno rekao da je starter kupljen iz donacije Dunav osiguranja a.d.o. Ostaje nam jedino da zaključimo da su gradonačelnik i direktor Subotica-transa besramno lagali novinare, građane i poreske obveznike Subotice koji ih plaćaju. Motivi takvog čina su najverovatnije koruptivnog karaktera.
Zbog svega navedenog, zahtevamo od Dejana Ljubisavljevića da momentalno da ostavku na mesto direktora JP Subotica-trans. JP Subotica-trans je nekada bilo dobrostojeće preduzeće koje je sa dolaskom novog direktora prestalo na svom sajtu da objavljuje informacije o javnim nabavkama. Istovremeno je, prema javno dostupnim finansijskim izveštajima, postalo gubitaš.

Takođe zahtevamo ostavku gradonačelnika Stevana Bakića zbog obmanjivanja subotičke javnosti u vezi sporne kupovine startera. Bili smo svedoci njegovog sramnog citiranja vrhunskog pesnika Mike Antića: „Uvek se sa dušom igra anđeo i vrag, čovek se pamti kakav ostavi trag“. Sa ovim citatom se u potpunosti slažemo i dodajemo još onu poznatu narodnu poslovicu: „Ko laže taj i krade“.

Pozivamo tužilaštvo da počne da se bavi svojim poslom i da pokrene istragu zbog očiglednih lažnih navoda iza kojih se kriju ozbiljne povrede zakona. Ukoliko tužilaštvo ne reaguje i ne spreči dalje uništavanje ovog javnog preduzeća, sa više od veka tradicije, bićemo svedoci još jedne sumnjive privatizacije, sličnoj privatizaciji Apoteka Subotice.

Subotica, 22. 3. 2023. Služba za informisanje GrO SSP Subotica”.

Slično saopštenje objavio je Pokret Građanske Subotice koje takođe objavljujemo u celosti:

“U LAŽI SU KRATKE NOGE

Dunav osiguranje je u pisanoj izjavi demantovalo gradonačelnika, te navodi da nije odobravala niti isplaćivala donacije JP Subotica – transu.

Smatramo da je gradonačelnik svesno izrekao neistinu u svom obraćanju građanima Subotice, sa namerom da ih obmane i prikrije koruptivne radnje u javnom preduzeću.

Možemo konstatovati da se JP Subotica-trans sistematski uništava, kao što je to rađeno sa Apotekama Subotica, sa ciljem da se opravda planirano uvođenje gradskog preduzeća u javno – privatno partnerstvo, ali i lično bogaćenje pojedinaca. To može biti odlično rešenje samo za privatnog partnera, koji bi prisvojio profitabilne delove javnog preduzeća, bogatio se, ali je loše za budžet grada i za građane, koji bi plaćali usluge javnog prevoza još skuplje.

Gradonačelnik je u aferi Subotica-transa jasno pokazao da mu je važniji pojadinačni nego opšti interes građana Subotice. Posle svega evidento je da su lokalni funkcioneri spremni javno obmanjivati građane Subotice radi realizacije ličnih interesa i ličnih interesa njima bliskih ljudi.

Vreme je da Stevan Bakić ode sa pozicije na kojoj nikada nije trebalo ni da se nađe.

Pokret Građanske Subotice osuđuje postupanje gradonačelnika i poziva ga da bar u odlasku sa funkcije pokaže malo dostojanstva i podnese ostavku.

Pozivamo po treći put državno tužilaštvo da istraži slučaj nabavke startera, gde su zloupotrebe javnih sredstava nesumnjive, ali i kompletno poslovanje JP Subotica – trans, zbog sumnji da je pomenuta nabavka samo jedna u nizu zloupotreba.

Ovo je i prilika nadležnoj državnoj tužiteljki u Subotici da pokaže građanima Subotice da ume i sme da radi svoj posao.

Subotica, 23.03.2023. godine. POKRET GRAĐANSKE SUBOTICE”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.