blank

Sever Srbije među najsušnijim delovima Evrope

blank

Sudeći prema kombinovanom indikatoru suše za avgust, sever Srbije bio među najsušnijim regionima Evrope

Sudeći prema dokumentu “Suša u Evropi – avgust 2022” Evropske komisije, koji donosi najnovije podatke kombinovanog indikatora suše (CDI) u Evropi za prvih deset dana avgusta, sever Srbije bio je među najsušnijim evropskim područjima.

Prema ovom izvoru, opasnost od suše bila je povećana posebno u Italiji, Španiji, Portugalu, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Luksemburgu, Rumuniji, Mađarskoj, na severu Srbije, u Ukrajini, Moldaviji, Irskoj i Velikaoj Britaniji.

blank

Na 47 odsto evropskog kopna izdavano upozorenje zbog vrućine, a na 17 odsto upozorenja nižeg stepena, takođe zbog vrućine.

Vlažnost zemljišta i vegetacija bili su su veoma pogođeni, navedeno je upublikaciji koja je dostupna na internetu.

Primećen je, kako je navedeno, oporavak lokalnih okvira u južnoj Češkoj, severnoj Austriji i pojedinim oblastima centralne Francuske.

Neki od evropskih regiona, kao što su sever Italije, jugoistočna Francuska i neke oblasti u Mađarskoj i Rumuniji, sušom su bili pogođeni već s proleća.

Isti izvor navodi i podatke u vezi sa standardizovanim indeksom padavina (SPI).

blank

Regioni koji su najviše bili pogođeni negativnim anomalijama, kada su padavine posredi, tokom poslednja tri meseca, zaključno sa 10. avgustom, bili su: centralni i južni Portugal, Španija, južna Francuska, centralna Italija, Švajcarska, južna Nemačka, široka područja Ukrajine, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Moldavija, kao i velika područja na zapadnom Balkanu.

Foto: www.edo.jrc.ec.europa.eu i Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu prouzrokovati tegobe kod

Detaljnije »
blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.