blank

Severnomakedonski portal nadležnima postavio pitanje o švercu divljih životinja

blank

Snimci objavljeni na društvenim mrežama otvaraju pitanje porekla lavića otkrivenih u Severnoj Makedoniji i ukazuju na činjenicu da se šverc egzotičnih životinja na Balkanu odvija bez većih problema

„Nekoliko poznatih skopskih lica, uključujući i vlasnika luksuznog hotela u Skoplju, slikalo se sa lavićem. U Kumanovu očigledno ima više lavova, nije samo jedan“, tvrdi glasnogovornica skopskog Zoološkog vrta Tina Mickovska

Poslednjih dana na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i video-snimci na kojima se vide muškarci i žene, pa čak i deca, kako poziraju sa malim lavom, preneo je severnomakedonski portal Meta.mk.

Ovaj trend poziranja sa lavčetom koje nije starije od tri meseca u luksuznim automobilima, vilama i hotelima, saopštila je javnosti portparol skopskog Zoološkog vrta Tina Mickovska.

Ona je objavila nekoliko video snimaka na Fejsbuku i pozvala da se ova deljenja i objave prijave jer je trgovina i ilegalni šverc divljih životinja u zemlji zabranjen zakonom.

Mickovska upozorava i da ne samo kod nas, već i širom Evrope, postoje rigorozne kazne i da zakoni predviđaju višegodišnju zatvorsku kaznu za svakoga ko bude uhvaćen sa ovom vrstom životinje.

„Nekoliko poznatih skopskih lica, uključujući i vlasnika luksuznog hotela u Skoplju, slikalo se sa lavićem. U Kumanovu očigledno ima više lavova, nije samo jedan“, rekla je Mickovska.

Dodatna pretraga “Mete” na društvenim mrežama pokazala je da se vlasnik izvesnog “Tik-tok” naloga hvalio da se lav kojeg postavlja zove Simba.

TEKSTOVE KOJE JE NAŠA REDAKCIJA DO SADA OBJAVILA O NESTALIM PALIĆKIM LAVIĆIMA PROČITAJTE OVDE.

Novinari Mete stupili su u kontakt sa gospodinom koji je fotografije postavio na “Tik-toku” i on je demantovao da se lav sa njegovih snimaka nalazi na teritoriji Severne Makedonije.

„Video sam lava na Kosovu u Gnjilanu u restoranu ‘Maja e zez’ gde je još jedan veliki lav. Vlasnik restorana mi ga je dao da ga provozam“, rekao je.

Ali, zaposleni u kosovskom restoranu telefonom su negirali da imaju malog lava.

“I dalje čuvamo velikog lava Džonija koji je godinama sa nama i ostaće ovde dok institucije ne pronađu odgovarajuće rešenje za njega, ali malog lava uopšte nemamo“, rekli su nam iz „Maja e zez“.

Osim toga, fotografije lavčeta na društvenim mrežama postavila je žena iz Kumanova, koja se na svom Fejsbuk profilu deklarisala kao službenica Ministarstva kulture.

Ona je 26. septembra objavila nekoliko fotografija na kojima se vidi kako drži i miluje malog lava. Neke od fotografija sa lavom, na kojima su bila i deca, uklonjene su sa društvene mreže pre objavljivanja ovog članka.

Iako je “Meta” tražila odgovor od MUP-a, Uprave carina i Državnog inspektorata za životnu sredinu, još uvek nema povratnih informacija nadležnih kako je ovaj lav ušao u zemlju.

U međuvremenu, pored Tine Mickovske, reagovalo je i udruženje za zaštitu životinja “Anima Mundi”. Pozvali su nadležna ministarstva da hitno istraže slučaj i obaveste javnost ko je dozvolio ulazak lavića u zemlju.

Meta.mk

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.