blank

Škodrić: Sinofarm najefikasniji protiv delta soja koronavirusa

blank

Vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, kojom je vakcinisan najveći broj građana u Srbiji je među najefikasnijim cepivima protiv delta soja virusa korona, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić apelujući na građane da se vakcinišu.

Škodrić skreće pažnju na nedovoljan broj vakcinisanih građana, naročito među mladima i navodi da je među populacijom od 18 do 30 godina vakcinisano svega 18 odsto njih, a da je vakcinacija jedini način zaštite od virusa korona.

“U Srbiji ima dovoljne količine vakcina”, rekla je Škodrić za Tanjug.

Na pitanje postoje li već neka saznanja o efikasnosti pojedinih vakcina na delta soj Škodrić za Tanjug kaže da su istraživanje iz Šri Lanke pokazalo da je efikasnost vakcine Sinofarm kod mladih 99 odsto, a kod starijih 94 odsto i ističe da je tu vakcinu primilo oko milion i sedamsto hiljada naših građana i da je reč o bezbednoj vakcini.

To su, kaže, pokazali podaci objavljeni u stručnom časopisu “Jama” iz 2021. godine.

Kada je reč o trećoj dozi i nedoumicama oko toga treba li primiti i koju treću dozu vakcinu i o mogućnosti kombinovanja vakcina različitih proizvođača, Škodrić kaže, da za sada, ni jedna referentna institucija nije donela zvaničnu preporuku o tome.

“Ne postoji ni nezvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije kao ni Evropske agencije za lekove o uvođenju treće doze”, rekla je direktorka RFZO.

Ističe da se Srbija se od samog početka epidemije virusa korona ponaša ozbiljno odgovorno i da je ispred mnogih zemalja u analizama preduzetim potezima, kada je reč o kovidu 19.

“Tako smo i o trećoj dozi počeli da analiziramo i pratimo dešavanja, istraživanja i preporuke proizvođača. Naša struka se intenzivno bavi time, a konačnu odluku o tome doneće Krizni štab”, rekla je Škondrić.

Tanjug, RTV

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 9 do 21 stepen Celzijusa. Biometeorološke prilike će izazvati uobičajene tegobe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.