blank

Škola “Žarko Zrenjanin” od ove jeseni “Svetomir Bojanin”

blank

Iz škole poručuju da će za petnaestak dana sazvati novinare kako bi javnost upoznali sa promenom naziva

Od ove školske godine, Osnovna i srednja škola “Žarko Zrenjanin” ponela je ime poznatog utemeljivača neuropsihologije razvojnog perioda i znamenitog dečjeg psihijatra prof. dr Svetomira Bojanina (Bolman, 1932).

Iz ove škole poručuju da će za petnaestak dana sazvati novinare kako bi javnost upoznali sa promenom naziva.

Stručna javnost profesora Bojanina poznaje, pored ostalog, kao profesora koji je uveo predmet neuropsihologija na Univerzitet u Beogradu i predavao ga na Defektološkom i Medicinskom fakultetu.

Karijeru je započeo 1959. godine kao lekar na psihijatrijskom odeljenju u Opštoj bolnici u Zrenjaninu. Od 1960. godine, do odlaska u penziju 1998. Godine radio je u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu kao dečiji psihijatar. Na Defektološkom fakultetu je bio redovni profesor od 1978 do 1998. godine.

Profesor Bojanin je u oblast psihijatrije dece i omladine uneo čitav niz novina: Socijalno- psihijatrijski pristup u psihijatriji razvojnog doba, stručnu oblast “Reedukacija psihomotorike” ili “Tretman pokretom”, ukazao je na oblast disharmoničnog razvoja i opisao kliničku sliku “razvojne konstruktivne dispraksije”, a u polju rada sa decom sa autizmom je postavio temelje savremenog pristupa.

Dnevna bolnica za decu u Institutu za mentalno zdravlje (IMZ) u Beogradu od 2012. godine nosi ime dr Bojanina. Ova bolnica počela je rad 1998. godine i namenjena je dijagnostici i tretmanu dece uzrasta od 3 do 12 godina koja ima problem sa složenim razvojnim i emocionalnim problemima.

Prof. dr Svetomir Bojanin je nakon penzionisanja na Institutu za mentalno zdravlje i na Defektološkom fakultetu nastavio da sarađuje sa kolegama iz drugih ustanova. Od osnivanja je član jedne od najstarijih nevladinih organizacija “Pomoć porodici” gde je predsednik stručnog saveta i konsultant za rani razvoj.
Kao predavač i realizator stručnog usavršavanja o teškoćama u učenju je i dalje angažovan u organizaciji “Pomoć porodici” koja je registrovana za delatnost obrazovanja. U užem timu prof.Bojanina su prim.dr sci. med Ljiljana Abramović Savić, dr Violeta Nestorov i dr Stevan Nestorov.

Profesor Bojanin je godinama aktivan i u polju humanitarnog i milosrdnog rada pa sa tim ciljem svoje stručne savete pruža i u Pravoslavnom pastirsko-savetodavnom centru.

Izvor biografskih poataka: Centarzalogopediju.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.