blank

Sledi pregled snimaka sigurnosnih kamera postavljenih kod kaveza sa lavovima

blank

Bivši direktor Zoološkog vrta Petar Savić javnosti duguje odgovore na niz pitanja u vezi sa svojim radom.

Uzbunjivači strahuju da je na snimcima u međuvremenu intervenisano, a nova direktorica tvrdi da će proveriti sve okolnosti, uključujući i mogućnost intervencije na snimcima, ali dodaje i da je moguće da je sistem, nakon što se memorija hard-diska popunila, sam izbrisao stari sadržaj, imajući u vidu da su lavići nestali sredinom jula

Branko M. Žujović

U Zoološkom vrtu narednih dana sledi pregled hard-diska sa snimcima dve sigurnosne kamere postavljene kod kaveza sa lavovima. Ovu informaciju jutros je našoj redakciji potrvdila Sonja Mandić, vršilac dužnosti direktora ove ustanove.

Naša redakcija danas je od Zoološkog vrta, pored ostalog, dobila zapisnik republičke inspektorke Jelene Delić koja je 12. oktobra ove godine obavila inspekcijski pregled ove ustanove, ustanovivši ono što je naša redakcija već bila objavila: da je 16. jula na svet došlo pet mladunaca lava od kojih je jedno bilo mrtvorođeno, da su lavići 17. jula iznošeni radi prihranjivanja i da 18. jula nisu zatečeni u volijeri za grupno držanje lavova.

ZAPISNIK REPUBLIČKE INSPEKCIJE PROČITAJTE OVDE.

U inspekcijskom zapisniku navedeno je da su preostala četiri mačeta odvojena od čopora, prihranjena i vraćena u objekat, iako naši nezvanični izvori navode da su 17. jula radi prihrane izneta bila tri lavića, a ne četiri.

Uzbunjivači koji su redakciju do sada snabdevali informacijama tvrde da je bivši direktor Petar Savić odmah nakon što je utvrđeno da su lavići nestali uzeo hard-disk, ali nam ovu informaciju niko do sada nije potvrdio, a Savić nam nije odgovorio na poruku koju smo mu poslali, zamolivši ga za intervju čija bi tema bio nestanak lavića, ali i drugih životinja.

Sa druge strane, vršilac dužnosti direktora Sonja Mandić kaže da se hard-disk sada nalazi kod nje i da će sutra započeti analiza njegovog sadržaja.

Uzbunjivači strahuju da je na snimcima u međuvremenu intervenisano, a nova direktorica tvrdi da će proveriti sve okolnosti, uključujući i mogućnost da je na snimcima intervenisano, ali dodaje i da je moguće da je sistem, nakon što se memorija hard-diska popunila, sam izbrisao stari sadržaj započinjući novi ciklus snimanja, imajući u vidu da su lavići nestali sredinom jula.

U ovom trenutku nije poznato da li je Savić zaista odmah po nestanku lavića uzeo i zadržao hard-disk, kako tvrde uzbunjivači ili je hard-disk neprekidno bio u funkciji snimanja kaveza sa lavovima.

Nije poznato ni zašto je Zoološki vrt pokušao da prećuti nestanak lavića, odnosno zbog čega o svemu nije obavestio javnost i nadležne organe koji su sve ovo na vreme mogli da provere, sa znatno većom šansom da dođu do konačnih i čvrstih odgovora.

Podsetimo, naša redakcija je 6. septembra uputila zvanični dopis Zoološkom vrtu, tražeći informacije o lavićima koji su na svet došli 16. jula. Uprava Zoološkog vrta nam nije odgovorila na ovaj zahtev.

Nakon toga smo, 10. septembra, telefonom pozvali portparolku Zoološkog vrta Jelenu Toljagić koja nam je saopštila da su lavići uginuli zbog nedostatka mleka i neiskustva lavice, što je impliciralo da su tela lavića negde zakopana i da je pre zakopavanja izvršena obdukcija, sa načinjenim zapisnikom i fotografijama.

Nakon objave vesti dobijene od Jelene Toljagić, javili su nam se uzbunjivači iz Zoološkog vrta koji su redakciju obavestili da lavići nisu uginuli, kako je portparolka iz za sada samo njoj znanih razloga saopštila, već da su nestali, odnosno da njihova tela nikada nisu pronađena, kao i da se samo pretpostavlja da ih je pojeo odrasli mužjak, nakon što su posle prihrane vraćeni u kavez.

Nakon defakto smene Petra Savića koji je formalno podneo ostavku nakon što se naša vest pojavila u nacionalnim medijima i izazvala veliku buru u javnosti i izbora Sonje Mandić za vršioca dužnosti direktora, ova ustanova počela je da dostavlja zvanične informacije našoj redakciji. U razgovoru sa Sonjom Mandić saopšteno nam je da se zvanično pretpostavlja da je laviće pojela odrasla jedinka. Time je ona zvanično potvrdila istinitost informacija koje je naša redakcija dobila od uzbunjivača.

Sonja Mandić nam je potrvdila i da su snimci lavice Kiare sa mladunčetom, objavljeni na sajtu Zoološkog vrta i društvenim mrežama, zapravo snimci petog, mrtvorođenog lavića kog je lavica pokušavala da oživi. Ispostavilo se da Zoološki vrt nigde nije objavio slike svih lavića.

TEKSTOVE O NESTALIM LAVIĆIMA KOJE SMO OBJAVILI PROČITAJTE OVDE.

Odmah nakon toga, u severnomakedonskim medijim objavljeno je da su se osobe iz Kumanova i Skoplja slikale sa lavićima čiji uzrast odgovara uzrastu onih koji su se omacili na Paliću, kao i da se u Severnoj Makedoniji pojavilo nekoliko lavića. Te informacije smo prosledili Osnovnom javnom tužilaštvu i policiji, ali do sada niko od njih, kako saznajemo, nije kontaktirao Zoološki vrt.

Naša redakcija uputila je poziv čitaocima koji su 16. i 17. jula bili u prilici da slikaju laviće da nam pošalju snimke koje su načinili. Prošle nedelje smo, tako, dobili snimak čitavog legla koji svedoči da je jedan od lavića bio beli lav.

Naša redakcija je ovim povodom u stalnom kontaktu sa kolegama u Severnoj Makedoniji.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.