blank

Slikar i režiser Ištvan Lalić preminuo u Dominikanskoj Republici

blank

Viktorija Šimon Vuletić juče je, posredstvom svog “Fejsbuk” profila, saopštila da je 3. marta u Dominikanskoj Republici preminuo Ištvan Lalić, slikar i redaitelj, rođen u našem gradu 1957. godine.

Lalić je gimnaziju završio u Subotici. Omiljeni profesor bio mu je slikar Ivan Balažević koji je verovatno uticao da Lalić u Beogradu upiše pozorišnu režiju.

Kao student, Lalić je režirao Dadovu, a nakon povratka u Suboticu zaposlio se u Narodnom pozorištu.

Diplomirao je sa Krecovom predstavom “Majerovi”. Režirao je više predstava u okviru projekta KPGT, pored ostalih “Časno je za otadžbinu mreti”, u kojoj je mladog Esterhazija igrao Andraš Urban.

Sa Denešem Debreijem osnovao je Letnji bioskop i postavio predstavu o A. Lifki. Fasciniran secesijskom arhitekturom i Suboticom, sa Denešom i ostalim članovima Letnjeg bioskopa organizovao je četiri pozorišna festivala koji su se delom odvijali na gradskim ulicama.

Ne mogavši da se pomiri sa ratom i raspadom države, Lalić 1991. Godine odlazi u Dominikansku Republiku, gde počinje uspešno da se bavi slikarstvom, što je radio sve do iznenadne smrti.

Foto: V. Š. V, “Fejsbuk”

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Žreb za polufinale Kup-a

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, na Terazijama, održan je žreb parova polufinala Kupa Srbije za fudbalerke. Parove je izvlačila, uz asistenciju Momčila Marića, komesara za

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.