blank

Snimci sigurnosnih kamera kod volijere sa lavovima postoje unazad do 3. septembra

blank

Zbog čega je video-nadzor pregledan tek 1. novembra, ako se znalo da sistem stare snimke čuva svega dva meseca? Nova direktorica naložila da se hard-disk ne vraća nazad na objekat, za slučaj da u budućnosti bude potrebno njegovo ponovno ispitivanje u smislu izvođenja eventualnog dokaza

Branko M. Žujović

Da je bivši direktor Zoološkog vrta Petar Savić odmah nakon što je utvrđen nestanak lavića, dakle 18. jula ujutro, pregledao snimak sigurnosnih kamera i o tome obavestio javnost, kao što je trebalo, danas ne bismo imali nova pitanja u vezi sa sudbinom pomenutih životinja.

Savić je kamere mogao da pregleda čak i 17. septembra, kada je naša redakcija, nakon saznanja dobijenih od zaposlenih u Zoološkom vrtu, od njega zatražila informacije o nestanku lavića.

Čekalo se, iz nekog razloga, da Savić najpre podnese ostavku i da bude izabran novi vršilac dužnosti direktora, pa da se 1. novembra snimci konačno pregledaju.

blank

Bilo je kasno. Snimak volijere sa lavovima u tom trenutku bio je dostupan unazad samo do 3. septembra.

Neko Subotičanima, posle svega, treba da objasni zbog čega je video-nadzor pregledan tek 1. novembra, ako se znalo da sistem stare snimke čuva svega dva meseca.

Ta okolnost, uz činjenicu da se o nestanku lavića ćutalo od 18. jula do 10, odnosno 17. septembra, otvara nova pitanja, a ne zatvara ni jedno staro.

U zvaničnom izveštaju, načinjenom nakon pregleda snimka, napisanom 9. novembra ove godine, navedeno je da je kod volijere sa lavovima postavljen IP video-nadzor (AMIKO NVR + AMIKO kamera od 2 mp) koji se može smatrati malim računarom.

“Povezana na LAN mrežu, IP kamera se može koristiti nezavisno od drugih sistema. Ne treba nam video-server, ne treba nam monitor, televizor i tako dalje, što smatram da su njene prednosti”, navedeno je u zvaničnom izveštaju.

U izveštaju dalje piše da je ekspert koji je kontrolisao snimak, čiji je potpis nečitak, 1. novembra skinuo hard-disk sa objekta i da je snimak potom pregledan u upravnoj zgradi Zoološkog vrta.

Utvrđeno je, kao što smo naveli, da se snimak može gledati do 3. septembra, a da je deo iz ranijeg perioda presnimljen.

“U video nadzoru postoji hard-disk od 1TV-a (Western Digital Purple Disk) koji može da sačuva 2 meseca snimka i automatski briše najstarije podatke, a prima ih neprekidno”, navedeno je u izveštaju.

Na kraju izveštaja navedeno je da je odgovrno lice (nova direktorica Sonja Mandić) dalo nalog da se pomenuti disk ne vraća nazad na objekat, za slučaj da u budućnosti bude potrebno njegovo ponovno ispitivanje u smislu izvođenja eventualnog dokaza.

Umesto starog, sudeći prema izveštaju, na sigurnosnu kameru kod volijere sa lavovima postavljen je novi hard-disk.

TEKSTOVE KOJE SMO OBJAVILI U VEZI SA NESTANKOM PALIĆKIH LAVIĆA PROČITAJTE OVDE.

Podsetimo, palićki lavići omacili su se 16. jula.

Dan kasnije tri lavića, od ukupno četiri koja su bila živa (peti je bio mrtvorođenče), izvađena su iz volijere po naređenju direktora Savića i veterinara Tibora Janošija, radi prihrane, nakon čega su vraćeni.

Osamnaestog jula ujutro lavići nisu zatečeni u volijeri. Nestali su bez ijednog traga.

Naša redakcija je prva 10. septembra objavila da su lavići uginuli. Bila je to zvanična informacija koju smo dobili od Jelene Toljagić, portparolke Zoološkog vrta. Jelena Toljagić nam je tada rekla da su lavići uginuli zbog neiskustva mlade lavice i nedostatka mleka. Potom su nam insajderi iz Zoološkog vrta javili da ta informacija nije istinita, da ostataka lavića nema i da su netragom nestali.

Direktor Savić je nakon objave ove vesti podneo ostavku, a u Severnoj Makedoniji su se, u Kumanovu i Skoplju, krajem septembra pojavili lavići iste dobi.

KAKO JE ČOPOR PASA ZAKLAO ILI UDAVIO PALIĆKE JELENE PROČITAJTE OVDE.

Naša redakcija nikada nije konstatovala, niti tvrdila, čak ni posredno, da su lavići čije su se slike pojavile u Skoplju i Kumanovu isti oni koji su se omacili na Paliću, čak je uvek u objavljenim tekstovima tu ogradu posebno isticala, ali uz izraženu rezervu i uvažavajući činjenice pomno prati tamošnja dešavanja zajedno sa kolegama iz Skoplja, budući da činjenica da su palićki lavići netragom nestali ne može biti dokaz njihovog uginuća ili da ih je sigurno pojela odrasla jedinka.

Veterinari Zoološkog vrta u Skoplju, sa druge strane, koleginici Ilinki Iljoskoj, koja sarađuje sa našom redakcijom, rekli su da bi ostataka pojedenih lavića trebalo da bude, ukoliko su zaista pojedeni, ali da bi se svakako u izmetu odrasle jednke, koja ih je pojela, pojavili lako uočljivi komadi krzna pojedenih lavića.

Naša redakcija smatra da je pretpostavka da je mladunčad pojela odrasla jedinka trenutno samo jedna od mogućih sudbina palićkih lavića.

Našem stavu u prilog govori i nalaz nadležne inspekcije koja nije konstatovala smrt lavića, kako je preneto u medijima koji ne kontrolišu izvore informacija koje objavljuju, već samo da su lavići nestali iz volijere.

Zajedničkim radom sa severnomakedonskim kolegama utvrdili smo da se nedavno, u trećem severnomakedonskom gradu, pojavio lavić koji je za 8.000 dolara nuđen na prodaju. O svojim konkretnim saznanjima obavestili smo državne organe u našoj zemlji i Severnoj Makedoniji.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.