blank

SNS: Bunjevci imaju pravo da budu ono što osećaju da jesu

blank

Gradski odbor Srpske napredne stranke Subotica pozdravio je Odluku o pristupanju promeni Statuta Grada Subotice, kojom će Subotica postati prvi grad u Srbiji gde bunjevački jezik ulazi u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji Grada Subotice, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika.

„Predlog za promenu Statuta Grada Subotice, koji je podneo gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, a na osnovu inicijative Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, podnet je na osnovu istorijskih činjenica koje svedoče o životu i doprinosu Bunjevaca ovom gradu i državi Srbiji tokom više od tri veka, usledio je nakon uspešno okončanog procesa standardizacije bunjevačkog jezika i njegovog priznavanja u relevantnim naučnim krugovima i ustanovama Republike Srbije‟, navedeno je u saopštenju.

Oni su naveli da pokušaji da se ovaj događaj stavi u negativnu konotaciju i dovede u vezu sa obespravljivanjem drugih nacionalnih zajednica, ne doprinose zajedničkom suživotu i raznolikosti koja je karakterisatična za Suboticu.

„Činjenicama koje je u svom govoru izneo gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na skupštinskoj sednici, da se promenom Statuta Grada Subotice ispravlja višedecenijski nepravda prema pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine koja sada postaje priznata i ravnopravna u Subotici i Srbiji, treba dodati i onu možda još značajniju, da su savremena država Srbija, Subotica i sve relevantne institucije, prepoznale borbu Bunjevaca da imaju i svoj jezik, kao integralni element identiteta‟, navodi se u saopštenju.

Gradski odbor Srpske napredne stranke Subotica zaključio je time da podržava lokalnu samoupravu i gradonačelnika u nastojanju da, jednako uvažavajući sve nacionalne zajednice u Subotici, bunjevačkoj nacionalnoj zajednici omoguće da budu ono što osećaju da jesu, u Srbiji kao jedinoj otadžbini.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.