blank

Sportska nostalgija: Plivački klub Spartak

Tokom maja 1946. godine, na Palićkom jezeru su počeli sa radom sportisti okupljeni u plivačkom i vaterpolo klubu Spartak.

 

blank
Foto: PK Spartak: Dvomeč Spartak – Grčka

U početku ih je bilo samo dvanaest, ali se broj plivača stalno povećavao, zahva­ljujući zalaganju Andrije Kmeca i Lasla Bale. Početkom pedesetih godina prošlog veka priključio im se još jedan Zrenjaninac, ing. Lorant Varadi koji je svojim novim i svežim idejama preporodio ovaj sport. Zbog toga je i izabran za predsednika PSV u ovom periodu.

blank
Foto: PK Spartak

Otvaranjem zimskog bazena, takozvanog „Fekete kupatila”, 11. februara 1951. godine, kada je i održan prvi javni plivački miting, razvoj plivačkog i vater­polo sporta u Subotici dobija novi zamah.

Bio je to, u ono vreme, prvi zimski bazen u Vojvodini, a treći u državi. Mada je ovaj bazen bio skromnih dimen­zija, u odnosu na danas već uobičajene, oko njega se okupio veći broj talentovanih pionira i juniora.

Iz njihovih redova kasnije su stasali, plivačica Irena Ti­linko i plivač Slavko Kurbanović – reprezentativci. Tilinkova se isticala u plivanju na 100 metara leđno, a Kurbanović je postavljao i državne rekorde u trkama na 100 i 200 metara prsno, pa je zasluženo poneo epitet najboljeg plivača Subotice. On je bio i učesnik i na Olimpijskim igrama u Meksiku, 1968. godine.

blank
Foto: PK Spartak                                                   

Izvor: Plivači klub Spartak

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.