blank

SSP, NS, DS i Mađarski pokret traže ostavku gradonačelnika (VIDEO)

YouTube video

Opozicija u Subotici zatražila je juče momentalnu ostavku gradonačelnika Subotice, Stevana Bakića, zato što je nakon verbalnog sukoba između demonstranata i lokalnog sveštenika, nakon ekološkog protesta prošle subote, građane delio na podobne i nepodobne.

„Stevan Bakić nije dostojan da bude gradonačelnik“, rekao je Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Robert Šebek, na zajedničkoj konferenciji za medije Stranke slobode i pravde (SSP), Mađarskog pokreta (MP), Demokratske stranke (DS) i Narodne stranke (NS).

blank

On je podsetio da je gradonačelnik u svom poslednjem saopštenju građane nazvao malom grupacijom „ostrašćenih i agresivnih pojedinaca“.

„Ali mu ovo nije prvi put. Prošle godine u septembru sa mesta gradonačelnika je napisao pismo premijeru Crne Gore gde ga je najstrašnije izvređao. U februaru prošle godine je u Skupštini grada Subotice, nakon održavanja protesta Jedan od pet miliona naveo – ’Mi vas pratimo, mi znamo ko ste’, te da došljaci iz Kanjiže i Sente narušavaju grad. Opet je delio ljude“, smatra Šebek.

Zatim je, kako dodaje, 17. septembra ove godine izvređao potpredsednicu SSP-a Mariniku Tepić gde je naveo da je ona „maska za jednokratnu upotrebu“.

„Kakav je to način od jednog gradonačelnika Subotice? Da ne govorimo o nečinjenju vezano za korupciju u gradu, akva parka, afere u Zoološkom vrtu Palić, o aferi ’Andrić’ koja drma JP o upravljanju putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, A.D. Tržnice, i drugo“, ocenjuje Šebek.

On smatra da su protesti bili uspešni, jer su dva sporna zakona povučena iz procedure, Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu, ali da „ovaj rat još nije dobijen“.

Ševenj: Mađarski mediji neprofesionalno izveštavali

Predsednik Mađarskog pokreta Ferenc Ševenj kaže da su mađarski mediji, čiji je osnivač Mađarski nacionalni savet, izveštavali na neprofesionalan i negativan način o protestima i blokadi saobraćaja u protekle dve nedelje.

„Na ovakvom načinu izveštavanja pozavideo bi i nekadašnji režim Slobodana Miloševića“, smatra Ševenj.

blank

On je pozdravio odluku građana da protestuju protiv zakona koji ne služe njihove osnovne interese, i da su prisustvovali uprkos mnogim zastrašivanjima.

„Građani su ovu malu bitku dobili zbog povlačenja spornih zakona iz skupštinske procedure, ali i zbog činjenice da je i Skupština grada Loznice na svojoj sednici obrisala plan Rio Tinta. To je pokazatelj da građani umeju da misle svojom glavom i da se bore za svoje interese, a da vlast to mora da poštuje“, naveo je Ševenj.

Dodaje da je Bakić gradonačelnik svih građana i da ne bi smeo da razlikuje građane ni po kojoj osnovi.

„On je svojim izjavama ponizio građane što podseća na retoriku ’čupanja grkljana’ kojoj su građani bili svedoci tokom mandata bivšeg gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana“, podseća Ševenj.

Kovačić: Besplatni pravni saveti i refundiranje dela troškova

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Daniel Kovačić zahvalio se građanima da su i u opozicionim strankama prepoznali podršku i da su zajedno protestovali i da iskazali svoje nezadovoljstvo atmosferi koja trenutno vlada u našem društvu.

On je takođe upozorio da gradonačelnik svoj posao obavlja na jedan krajnje nedoličan način.

„Da deli ljude po raznim osnovama, to nije način na koji treba da se obraća Subotičanima. Degutantno je ljude, koji su ovde različiti, deliti na ovakve ili onakve. To nema smisla raditi u 21. veku“, kaže Kovačić.

On je najavio da će opozicija u Subotici do izbora ukazati građanima na postojeće afere i probleme u ovom gradu.

Dodao je da je ova DS u saradnji sa Građanskim inicijativama postigla dogovor o tome, da se građani koji su kažnjeni na protestima, slobodno obrate putem stranačkog imejla [email protected].

„Da pošalju svoje fotografije sa prijavama i uplatnicama sa kaznom do 2.500 dinara, a mi ćemo taj novac da im refundiramo. Obezbedili smo i pravnu pomoć građanima koji na neki drugi način žele da dokažu svoja prava na sudu, putem besplatnih pravnih saveta i besplatnih advokata“, rekao je Kovačić.

Kako je policija utvrdila identitet građana na protestima?

Predsednik Izvršnog odbora Stranke slobode i pravde u Subotici, Laslo Čisar, dodao je da je policija nakon protesta intenzivirala slanje prekršajnih prijava građanima, a da su advokati mišljenja da je ovakav postupak punopravno neodrživ.

blank

„Upitno je kako je policija utvrdila identitet građana koji su učestvovali na protestima, a da nije ni bila prisutna. Policija će morati predočiti sudu ove detalje i moraće otkriti na osnovu čega su došli do zaštićenih podataka o ličnosti građana – da dokažu postupak kojem nisu prisustvovali“, smatra Čisar.

Prema najavama civilnih organizacija i stranaka , u Subotici neće biti protesta i blokade saobraćajnica.

Magločistač

Foto i video: Bojan Mihajlović

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.