blank

Šta da urade oni koji su primili dve doze vakcine “Astra Zeneka”?

blank

Dom zdravlja u ovom trenutku ne raspolaže vakcinama “Astra Zeneka”, ali oni koji su proletos primili dve doze ove vakcine za treću mogu da odaberu bilo koju drugu dostupnu vakcinu. Na vakcinalnom punktu o tome mogu da se konsultuju sa lekarima

Tokom proteklih dana redakciji se obratilo nekoliko sugrađana koji su proletos primili prve dve doze vakcine “Astra Zeneka”, budući da sada ne mogu da dobiju treću dozu ove vakcine.

Iz subotičkog Doma zdravlja našoj redakciji je odgovoreno da ova ustanova za sada ne raspolaže vakcinama “Astra Zeneka”.

“Svi koji su zainteresovani za primanje treće doze vakcine protiv kovida 19 mogu da se jave na vakcinalni punkt na Trgu Lazara Nešića 4 i da, po izboru, prime bilo koju od raspoloživih vakcina (“Sinofarm”, “Fajzer” i “Sputnjik V”). Napominjemo da zainteresovani, ukoliko žele, pri tome mogu da se konsultuju sa lekarima koji rade na punktu”, navedeno je u odgovoru Doma zdravlja.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine navedeno je da je “Astra Zeneka” vektorska vakcina, slična ruskoj, u kojoj je rekombinantni adenovirus (poreklom od šimpanze) nosač za gen koji omogućava stvaranje „spike“ proteina i dovodi do stvaranja zaštitnog imuniteta.

“Sve prethodno vakcinisane osobe, kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje pet meseci, mogu da prime treću (“buster”) dozu vakcine protiv koida 19, pri čemu se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao treća (“buster”) doza”, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.