blank

Šta o nestanku palićkih lavića kažu u Skoplju?

blank

Ukoliko je mladunce pojeo mužjak, u njegovom izmetu bili bi komadi njihovog krzna. Ključni dokaz sinimci sigurnosnih kamera

Branko M. Žujović

Ilinka Iljoska, novinarka iz Skoplja, piše o švercu divljih životinja na Balkanu, pojavi snimaka lavića u Skoplju i Kumanovu, kao i o nestanku lavića iz Zoološkog vrta na Paliću. Zbog svog istraživačkog rada u vezi sa švercom lavova, nedavno je bila meta pretnji.

Tokom prošle nedelje, Iljoska je razgovarala sa zaposlenima u skopskom Zoološkom vrtu koji u toj ustanovi brinu o lavovima i drugim velikim mačkama, raspitujući se o mogućoj sudbini palićkih lavića.

– U skopskom Zoološkom vrtu rekli su mi da je prva greška to što su u palićkom Zoo vrtu izneli mladunce iz volijere radi prihranjivanja. Na taj način su, vrlo izvesno, izmenili njihov prirodan miris, što bi, nakon njihovog vraćanja u čopor, moglo da uzrokuje da ih lav pojede. Ako se to desilo, da je mladunce pojeo lav videlo bi se po njegovom izmetu, jer bi bili pronađeni komadi krzna koje lav ne može da svari. U skopskom Zoološkom vrtu su mi rekli da, ukoliko pretpostavimo da mladunce pojede beli lav, ostaci njihovih tela ne bi bili pronađeni, ali ukoliko mladunce pojede žuti lav, onda bi se, izvesno, našli nepojedeni ostaci tela lavića – izjavila je Iljoska za naš portal, nakon intervjua koej je obavila u skopskom Zoološkom vrtu.

TEKSTOVE KOJE SMO DO SADA OBJAVILI O NESTALIM LAVIĆIMA NA PALIĆU PROČITAJTE OVDE.

Iljoska ističe da su joj u skopskom Zoološkom vrtu rekli da, u principu, majka i druga lavica ukoliko je prisutna, što je u Zoološkom vrtu na Paliću slučaj, ostaju zaštitnički nastrojene prema mladuncima i često podele obaveze, tako da se i jedna i druga ponašaju kao da su majke i štite mladunce.

– Pošto su lavići oduzeti čoporu radi prihrane i izvesno je da su poprimili spoljne mirise koji nisu njihovi prirodni, ključni dokaz o tome šta se desilo sa njima, ako nisu pronađena njihova tela ili ostaci, jesu snimci sigurnosnih kamera – naglašava Iljoska.

U Zoološkom vrtu na Paliću, gde pretpostavljaju da je laviće najverovatnie pojeo odrasli mužjak, u toku je analiza hard-diska sigurnosnih kamera postavljenih kod volijere sa lavovima. Vršilac džnosti direktora ove ustanove, Sonja Mandić, za naš portal je ranije izjavila da postoji mogućnost da snimci iz jula ove goidne nisu sačuvani.

Nije za sada poznato zašto Zoološki vrt nije pregledao snimke sigurnosnih kamera odmah posle nestanka lavića 18. jula, već taj posao obavlja tek sada, skoro četri meseca nakon njihovog nestanka.

Foto: Piksabej, centar Skoplja

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 6 do 14 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će biti i dalјe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.