blank

Subotici neophodno razvrstavanje otpada (FOTO+VIDEO)

YouTube video

U prostorijama Otvorenog univerziteta juče je održana panel diskusija na temu „Stanje i izazovi (sa otpadom) zaštićenih prirodnih dobara”. Udruženje TERRA’S i Regionalni centar Arhus diskusiju su organizovali s ciljem da se promoviše prirodno bogatstvo, da se prezentuje trenutno stanje ekosistema, ali i da se predstave izazovi sa kojima se Javno preduzeće „Palić-Ludaš” suočava.

Iako grad Subotica može da se pohvali velikim površinama zaštićenih područja, čak preko 14 posto površine grada Subotice, to dovodi do novog problema — otežano kontrolisanje bacanja otpada.

„Svake godine kada dođe zima jasnije se vidi količina bačenog smeća na zaštićenim površinama, pogotovo u pograničnom delu. Javno preduzeće „Palić-Ludaš” dobija određena sredstva za uklanjanje smeća, ali su to mala sredstva i uglavnom su predviđena za staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta”, rekla je Sandra Čokić Reh, rukovodilac sektora za zaštitu prirode Javnog preduzeća „Palić-Ludaš”. 

blank

Šef Službe za zaštitu životne sredine i održivog razvoja grada Subotice, Žika Reh, naveo je da Subotica ima veći procenat zaštićenih područja od evropskog proseka, a daleko veći od ostatka Srbije.

„Ako se vratimo pedeset godina u prošlost, videćemo da je to crna tačka, jer je tada odlučeno da se nesanitarna deponija formira u koritu Palićkog jezera. Tako je otpad decenijama bio u direktnom kontaktu sa samim zaštićenim područjem”, zaključio je Reh.

Moderatorka konferencije i rukovodilac Arhus centra, Snježana Mitrović, naglasila je da su domaćinstvima neophodne kante za razvrstavanje otapada. 

„Preko je potrebno da se u domaćinstvima počne sa primarnom selekcijom, odnosno razvrstavanjem otpada na mesto nastanka. To su plave, zelene i žute kante koji bi trebalo da se postavljaju u zgradama. Na Radijalcu je bio takav objekat koji je devastiran posle određenog vremena, a to nadležnima treba da pokaže da se ne radi tako, nego da se osmisli kao u nekim razvijenim zemljama kako kontejneri mogu da se postavljaju ispred ili unutar zgrada”, navela je Mitrović i dodala da udruženja građana imaju ulogu da informišu i edukuju građane, ali da bi se do toga došlo mora se razviti najznačajnija karika, odnosno razvrstavanje na mestu nastanka kao bi se krenulo u neku veću aktivnost.

no images were found

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.