blank

Subotičke.rs u Beogradu organizuju skup posvećen projektnom sufinansiranju medija

blank

Redakcija sajta Subotičke.rs u utorak, u pres centru Udruženja novinara Srbije (UNS) u Beogradu (Knez Mihailova 6), organizuje skup „Šminka, kostim i scenografija javnog interesa“

O projektnom sufinansiranju medijskih projekata govoriće Veran Matić, novinar, medijski ekspert i predsednik ANEM-a, Stojan Marković iz „Lokal-presa“, Rade Đurić, pravnik NUNS-a koji prati projektno sufinansiranje, Branko M. Žujović, urednika sajta Subotičke.rs i predstavnik UNS-a.

Na skup su pozvani i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

– Tokom protekla tri meseca, naša redakcija javnosti je predočila dokumentaciju, informacije i činjenice koje ubedljivo svedoče o postojanju sistema za isisavanje projektnog novca namenjenog medijskim projektima. O konkursnom novcu po opštinama i gradovima odlučuju članovi komisija koje delegiraju GONGO organizacije na čijem su čelu ti isti vlasnici medija.

Postoje i bočne firme, uglavnom male produkcije i sajtovi, koje služe da još konkursnog novca, ali na posredan način, bude prebačeno vlasnicima medija i sa njima povezanim učesnicima ovih igrica, a možda i još nekome, o čemu za sada postoje samo nezvanična saznanja. Govorimo o vrednosti koja se meri stotinama hiljada i milionima evra.

Utvrdili smo da su u okviru nekih projekata objavljivani sadržaji prepisani iz drugih publikacija i sa „Vikipedije“. Učesnici tih igara međuspobno su razmenjivali fakture za istovetne usluge, a detalji njihovog učešća, naročito pravdanja i obezbeđivanja novca iz vastitih izvora, u značajnom broju slučajeva nisu do kraja jasni ni dorečeni.

Sutrašnji skup je početak realizacije našeg projekta „Subotica 2.0“ koji ćemo u što većem obimu pokušati da ostvarimo sopstvenim snagama. Odlukom subotičke komisije, u kojoj su ponovo većinu činili predstavnici GONGO organizacija, za ovaj projekat dobili smo svega 100.000 dinara. Potpuno opravdano, ovu odluku komisije doživeli smo kao pokušaj poniženja naše redakcije, imajući u vidu da su stotine hiljada i milioni dinara tom prilikom otišli u vetar.

Pozivam Vladana Stefanovića i ostale učesnike onoga što smo u jednom od tekstova nazvali „projektnim bačkim kolom“, čija se imena često pojavljuju u našem istraživanju, da konačno odgovore na pitanja koja smo im postavili. Idealno bi bilo da se sutra pojave u pres centru UNS-a i ja ih, tim povodom, javno pozivam da prisustvuju skupu – kaže Branko M. Žujović, urednik našeg sajta.

Početak skupa u Beogradu najavljen je za 11 časova.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.