blank

Subotički “delfin” se priprema za zlato u Japanu (FOTO)

blank
Subotičanin Ištvan Priboj, se sa nedavno održanog Evropskog prvenstva u plivanju koje je održano u Rimu, vratio sa zlatnom medaljom na stotinu metara i srebrnom na 50 metara u “delfin” ili leptir stilu. Ovaj osamdesetogodišnjak nije časio časa i već se priprema za Svetsko prvenstvo u plivanju u Japanu 2023. godine.

Čovek delfin, reklo bi se za Ištvana Priboja. Jedan od najstarijih i najaktivnijih takmičara u Srbiji, plivanjem je počeo da se bavi u ranom detinjstvu. Potiče iz porodice koja je veliku važnost pridavala fizičkoj aktivnosti, te se tako za života oprobao u raznim sportovima, poput skijanja, klizanja, ronjenja, jedrenja, vaterpola ilil hokeja, međutim, za plivanje kao da je rođen.

blank

“Iz vode se rađamo. Od kada znam za sebe ja volim vodu u svim agregatnim stanjima. To je moj život. Imam dobar stil plivanja, jer ne plivam snagom. Neki me pitaju da li spavam kad plivam jer izgleda isuviše lako, a ja im odgovaram da ne spavam nego sanjarim.” – objašnjava Ištvan Priboj.

Talentu za plivanje svedoči i njegov dom nalik muzeju, sa čijih se zidova viseći presijavaju, ponajviše, srebrna i zlatna boja. Svaka medalja mu je draga, kao prvoosvojena. I dan – danas, u devetoj deceniji života, kao aktivni takmičar, godišnje učestvuje u oko 25 plivačkih nadmetanja.

blank

“Ove godine sam preplivao već oko 500 kilometara. Moje godine su za mene samo brojka. Recimo, neki pedestogodišnjak može da izgleda star ako nije aktivan, a s druge strane za mene ponekad kažu da lažiram svoje godine. Ipak, ja sam difovac po struci i celi život sam u sportu. Mnogima sam uzor i želim to i da ostanem. Danas ostvarene uspehe i nove medalje posvećujem unučićima i praunuci.” – kaže on.

Svoje plivačko umeće je služeći armiju osamdesetih godina u Libiji, imao priliku da podeli i sa Muamerom el Gadafijem, čime retko ko može da se pohvali.

“Dva puta sam se sreo sa njim u ugostiteljsmo-rekreacionim centru u mestu gde sam civilno služio vojsku u Libiji. Oko nas su bili njegovi telohranitelji sa automatima i toki-vokijima, a nas dvojica smo bili u bazenu. On nije znao da pliva, pa sam ga ja učio držeći ga za noge i ruke. Zapravo, oko mesec dana sam proveo sa njegovom decom, koje sam takođe učio da plivaju”. – priseća se Priboj.

blank

Od ciljeva u svojoj dugogodišnjoj sportskoj karijeri ima još jedan neostvaren, a to je da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Japanu koje će biti održano početkom naredne godine.

“U Japanu planiram da se takmičim u najtežim disciplinama, tj. delfin na 50, 100 i 200 metara. Tamo će biti najmanja konkurencija, jer je taj stil plivanja najteži. Tu vidim moje šanse.” – entuzijastično će Ištvan.

Ištvanu su finansije jedina prepreka za odlazak na svetsko takmičenje, budući da je izuzetne rezultate za kvalifikaciju na isto opravdao negujući izvanredan takmičarski duh čak i sa svojih osamdeset godina.

Za odlazak u Rim, što mu je bilo treće Evropsko prvenstvo po redu, zahvalan je mnogima koji su mu pružili podršku i pomoć, ali se nada da njegov entuzijazam nije uzaludan ni ovoga puta, te da će njegove namere pridreti do onih koji bi mogli u tome da mu pripomognu.

Kako kaže, za Svetsko prvenstvo u Japanu, početkom naredne godine, potrebno mu je oko 3.500 evra, što složićemo se nije nenadmašiva suma za jedan grad, Pokrajinu ili državu kojima je ovaj čovek u amanet ostavio zaista neizbrisiv trag u sportskoj istoriji.

no images were found

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.