blank

Subotički SSP tvrdi da su poljoprivrednici pred kolapsom zbog nebrige vlasti

blank

“U toku prošle godine na teritoriji Grada Subotice farme su počele da rade smanjenim kapacitetom ili u gorim slučajevima u potpunosti su ugasile poizvodnju, naročito farme koje se bave stočarskom proizvodnjom”, upozoravaju iz SSP-a

Subotički odbor Stranke slobode i pravde saopštio je danas da od gradske vlasti zahteva da u što kraćem roku, kako je navedeno, pomogne subotičkim poljoprivrednicima.

“Pošto su gradonačelnik Stevan Bakić i njegov verni koalicioni partner Balint Pastor u više navrata naglasili da u gradskom budžetu nikada nije bilo više novca, a sa druge strane gradska uprava predvidela je u budžetu za 2022. godinu da će se zalagati za rast proizvodnje i stabilnost dohotka proizvođača, kao i za izgradnju održivog, efikasnog i konkurentnog poljoprivrednog sektora, tražimo da reaguju u najkraćem roku.

Naime, u toku prošle godine na teritoriji Grada Subotice farme su počele da rade smanjenim kapacitetom ili u gorim slučajevima u potpunosti su ugasile poizvodnju, naročito farme koje se bave stočarskom proizvodnjom. Sufinansiranje kamate za kratkoročne kredite u uslovima gde tona veštačkog đubriva dostiže 1000 evra, a cena tovljenika 150 din/kg jednostavno nije dovoljna. Farme koje se bave uzgojem i tovom svinja od prvog januara do prvog jula 2021 godine izgubile su između 5.000 i 25.000 evra, a zbog rasta cene veštačkog đubriva poljoprivrednici će smanjiti njihovu primenu što će se ogledati u smanjenju prinosa, a to će uticati na sve građane (poskupljenje hleba, mesa, mleka, povrća, voća…).

Subvencije za ratarsvo koje su imeđu 2008. i 2012. godine iznosile 17.000 dinara po hektaru, od čega je 14.000 bilo predviđeno za biljnu proizvodnju, a 3.000 kao regres za gorivo, 2012. godine smanjene su na 14.000 dinara, ali za maksimalno 100 hektara, da bi potom, 2015. Godine, subvencije opet bile smanjene na 12.000,00 dinara po hektaru, ali za maksimalno 20 hektara obradive površine, a sada su 4.000 dinara po hektaru. Što se tiče subvencija za stočarstvo u okolnim zemljama  su znatno više, pa je za naše farmere nemoguće da budu konkutentni.

Da bismo spasili poljoprivredu i naše proizvođače Gradski odbor Stranke slobode i pravde apeluje da gazdinstva dobiju bespovratna sredstva iz budžetske rezerve i to u što kraćem roku, da bi poljoprivrednici mogli da kupe i bace veštačko đubrivo, nabave repromaterijal i pesticide za prolećne radove, a osim toga gradska uprava trebalo bi da donese rešenje da se poljoprivrednicima ublaže porezi i stupi u kontakt sa Vodama Vojvodine i preuzme na sebe barem deo troška za odvodnjavanje”, navedeno je u saopštenju subotičkog SSP-a.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.