blank

Sud naložio EPS-u da smanji zagađenje iz termoelektrana zbog opasnosti po zdravlje ljudi

Viši sud u Beogradu naložio je Elektroprivredi Srbije (EPS) da smanji emisije sumpor dioksida u termoelektranama zbog njihove opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu, prenosi Nova ekonomija

blank
Foto: Piksabej

Taj sud je doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), saopštila je ta nevladina organizacija.

EPS je još od januara 2018. bio dužan da smanji emisije sumpor dioksida iz svojih postrojenja, u skladu sa Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), na koji se Srbija obavezala ratifikovanjem Sporazuma o osnivanju Energetske zajednice.

Ipak, samo tokom 2018. i 2019. godine, termoelektrane „Nikola Tesla“ i „Kostolac“ emitovale su šest puta veće količine sumpor dioksida od dozvoljenih, a prekoračenja su se nastavila i narednih godina.

Cilj tužbe bio je da se zaštiti zdravlje građana koje je bilo ugroženo usled višegodišnjeg kršenja domaćih i međunarodnih propisa od strane EPS-a.

Presuda Višeg suda velikim delom se oslanja i na ekspertsku analizu koju je RERI dostavio, a koju je za potrebe tužbe izradila profesorka Dragana Jovanović, koja je pulmolog.

Ona je u svom nalazu nesumnjivo utvrdila da višestruka prekoračenja emisija sumpor-dioksida dovode do: otežanog disanja, nastanka dugotrajne astme, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća.

Pored toga doprinose i povećanoj smrtnosti od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, sklonosti demenciji, šloga, oštećenja normalnog razvoja i poremećaja razvoja pluća kod dece.

Nova ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.