blank

Svetski dan dece obolele od raka

blank

Specijalista socijalne medicine dr Zorica V. Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje saopštila je da se na inicijativu Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka, 15. februar obeležava kao Svetski dan dece obolele od raka još od 2002. godine, u više od 85 zemalja sveta.

Kako je navela, u Srbiji su prva udruženja roditelja dece obolele od maligne bolesti počela sa radom početkom devedesetih godina prošlog veka, a od 2013. godine je Svetski dan dece obolele od raka postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja.

„Ovaj međunarodni dan obeležava se svake godine u cilju edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, odgovarajuću terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih tumora ili raka. Svake godine u svetu oboli više od 160.000 i više od 90.000 dece premine od maligne bolesti. Rak u dečjem uzrastu čini od 0,4 do 4% svih malignih bolesti u opštoj populaciji širom sveta. Najveće učešće u strukturi oboljevanja beleži se u Africi, 4%, uglavnom zbog razlika u starosnoj strukturi i očekivane dužine trajanja života na rođenju. U Srbiji je to učešće oko 0,7%”, navedeno je u saopštenju.

blank

Kako je dr Dragaš istakla, svake godine se prosečno otkrije više od 300 obolele dece od neke maligne bolesti, oba pola i uzrasta od 0 do 19 godina, te da je, kao i u većini zemalja u razvoju, u Srbiji gotovo 2/3 novoobolele dece (63,4%) uzrasta do 15 godina, a kao najučestalije bolesti u dečjem uzrastu izdvojila je leukemije, tumore mozga i limfome.

„Ove tri lokalizacije čine približno polovinu svih malignih bolesti dečjeg uzrasta. Leukemije su najčešće maligne bolesti i u strukturi oboljevanja u uzrastu do 15 godina čine oko 30%, zatim slede tumori mozga sa oko 11% i limfomi sa približno 6%. U dečjem uzrastu često se otkrivaju tumori bubrega i kostiju”, navela je u saopštenju, ističući da su, uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti čak i u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti dece uzrasta 0 do 14 godina, odmah iza povreda.

„Najvažniji zadatak kako zdravstvenih radnika tako i šire društvene zajednice jeste edukacija dece, adolescenata i njihovih roditelja u pogledu prevencije malignih bolesti prvenstveno sticanjem životnih navika koje su u korist zdravlja”, poručila je dr Dragaš u saopštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.