blank

Svetski dan planete Zemlje u znaku edukacije najmlađih kroz projekat „Ekolakus”

blank

Obeležavanjem Svetskog dana voda 22. marta počele su ekološko-edukativne aktivnosti sa mališanima uzrasta od tri do šest godina u Predškolskoj ustanovi „Naša radost”. Današnjim obeležavanjem Svetskog dana planete Zemlje završena je ova akcija, a deca su u proteklih mesec dana, zajedno sa svojim vaspitačima, gledala eko-bajke, učestvovala u kvizu znanja, slušala predavanja o ciklusu kruženja vode u prirodi, o jezerima Palić i Ludaš, imala likovne radionice, nakon kojih su usledile i likovne izložbe, a sve na temu zaštite životne sredine, u okviru projekta „Ekolakus”.

blank

Direktor Predškolske ustanove „Naša radost” Nebojša Markez naveo je da je predškolsko doba najznačajnije u razvojnom periodu dece i da ono što nauče u ovom periodu nose čitavog života u sebi, te da će kroz ovaj projekat poneti najvrednije – brigu o vodi i našoj planeti.

blank

Marija Šustran iz ove ustanove navela je da je više od sedamdesetoro dece učestvovalo u ovim aktivnostima, i to iz vrtića „Marjai Marija”, sa vaspitačima Zoranom Ivoševićem i Snežanom Čukić. Iz vrtića „Kalimero” sa Palića u projektu su učestvovale dve vaspitne grupe, na srpskom i mađarskom jeziku, sa svojim vaspitačima Melindom Lekić i Jasminom Sedlak, odnosno Monikom Korek i Anitom Feher.

Đerđ Šugar, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija”, naveo je da se u martu obeležavalo dvadeset godina otkako ovo preduzeće realizuje ekološko-edukativni projekat „Akvarijus” sa decom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, čiji je cilj edukacija dece, roditelja i vaspitača da voda nije neisrpan resurs i da je veoma važna zaštita od prekomerne i neracionalne potrošnje, i to kroz razne kreativne i istraživačke radionice.

blank

‒ Završena je izgradnja kanalizacione mreže u turističkom i stambenom delu naselja Palić, kao i izgradnja potisnog kanalizacionog voda koji će otpadne vode prikupljati i kanalisati od naselja Palić do gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Pored višeg kvaliteta urbanog življenja građana, priključenjem stanovnika na kanalizacionu mrežu, zaštitićemo jezera Palić i Ludaš kao eko-celine, jer se u njih neće slivati neprečišćene otpadne vode iz domaćinstava i privrednih korisnika ‒ naveo je Šugar kao samo neke od aktivnosti koje ovo preduzeće sprovodi u sklopu projekta.

Direktorka Javnog preduzeća „Palić-Ludaš” Marta Dobo kazala je da je selektivni izlov jedan od bitnijih segmenata koji je rađen u okviru ovog projekta, te da je prošle godine izlovljeno više od osamdeset tona babuške.

blank

‒ Ove godine planiramo i poribljavanje tog sektora. Podizanje zaštitnog pojasa oko Palićkog i Ludaškog jezera je drugi segment koji se realizuje preko našeg preduzeća. Na Paliću to znači treći i četvrti sektor jezera, dok oko Ludaškog jezera obuhvata ceo obalni pojas. Tamo smo već skoro završili sadnju ‒ poručila je Dobo.

Kako je navela, funkcija zaštitnog pojasa zelenila jeste zaštita jezera od difuznog zagađenja, jer pojas zelenila filtrira vodu koja dospeva sa okolnih obradivih površina.

Glavni konsultant projekta „Ekolakus” Marko Stojčić naveo je da pred samim krajem ovog višegodišnjeg projekta može da zaključi da je mnogo toga urađeno u cilju zaštite biodiverziteta.

blank

‒ Sve što je urađeno biće predato krajnjim korisnicima, stanovnicima Subotice i Palića. Apelujem na nadležne organe i stanovništvo Subotice i Palića da ulože posebne napore da ovo što je izgrađeno do sada, kao i ono što će biti do kraja projekta izgrađeno, i ostane u budućnosti, da se nastavi priključivanje stanovništva na kanalizacioni sistem Palića, da se štite autohtone vrste ribe i da se spreči ilegalni ribolov. Molio bih sve da zajednički negujemo vegetaciju na zaštitnim pojasevima oko Palića i Ludaša, te da se štite biciklističke staze i da se ne dozvoli motornim vozilima njihova upotreba ‒ zaključio je Stojčić i zahvalio se Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija”, Javnom preduzeću „Palić-Ludaš”, Gradu Subotici, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, finansijeru projekta Nemačkoj razvojnoj banci i Predškolskoj ustanovi „Naša radost”, kao učesnicima u projektu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 6 do 14 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će biti i dalјe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.