blank

SVM na izbore izlazi samostalno

blank

Govoreći o opoziciji u Srbiji, Ištvan Pastor kaže da ne smatra realnim mogućnost njenog ujedinjenja

“Cilj Saveza vojvođanskih Mađara na izborima i u Mađarskoj i u Srbiji, jeste da ostvarimo rezultate koji će potvrditi naše političke interese”, rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodina i lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), prenosi portal Pannonrtv.com.

„Ovo će biti godina izbora koji će se odvijati na više nivoa, na više mesta i u više država“, rekao je Pastor u jutarnjem programu RTV „Panon“.

Kako je već ranije objavljeno, u Srbiji će 3. aprila biti organizovani izbori za predsednika države, kao i prevremeni izbori za poslanike Narodne skupštine, te izbori za Grad Beograd i lokalnu samoupravu u Kuli.

Istog dana, 3. aprila, u Mađarskoj će biti biti održani parlamentarni izbori i referendum o zakonu koji se odnosi na zaštitu dece.

„Savez vojvođanskih Mađara zainteresovan je za sve ove izbore i naš cilj je da svugde ostvarimo rezultate koji će potvrditi naše političke interese“, rekao je Pastor.

Pastor je rekao da još nije poznato da li će istovremeno sa višim nivoima vlasti, biti održani i lokalni i pokrajinski izbori.

Pastor ne očekuje pokrajinske izbore

„Proteklih meseci, u više navrata vođeni su dugi pregovori između vlasti i opozicije kako bi se saglasili o promeni izbornih uslova i kako bi oni bili što bliži idealnima. U tom smislu, u skladu sa dogovorima, trebalo bi da dođe do izmena više zakona i između ostalog treba da bude promenjen zakon o lokalnoj samoupravi, odnosno o izbornim pravilima.

blank

U teoriji, može se zamisliti da će u sklopu izmena biti stavljena odredba da u određenom roku treba da budu održani izbori, u skladu sa novim zakonom. To je teorijska mogućnost. Moram da naglasim da smatram da za to ima veoma malo mogućnosti i da, ukoliko se to ne desi, sigurno neće biti lokalnih izbora“, rekao je Pastor.

Takođe, kao predsednik Skupštine Vojvodine, Pastor ne očekuje ni pokrajinske izbore, jer, kako je rekao, nema naznaka da se bilo ko sprema za njih.

Pastor smatra i da za funkcionisanje države veliki problem predstavlja održavanje izbora istovremeno na svim nivoima.

Podrška vladajućoj koaliciji u Mađarskoj

„Na izbore u Srbiji Savez vojvođanskih Mađara će izaći samostalno, pod svojim imenom, sa svojom listom. Znamo da će biti Mađara i na drugim listama, ali neće biti drugih mađarskih lista, tako da verujem da će mađarski birači imati lak zadatak“ rekao je Pastor.

Pastor je dodao da SVM u Mađarskoj ima dokazanog dugogodišnjeg strateškog partnera, u koaliciji FIDES-HDNP.

„U proteklih deset godina, kroz tri ciklusa mi smo zajedno prešli jedan neverovatan i lep put, u cilju izgradnje uslova za održanje identiteta, opstanka i napretka na rodnom tlu. Mogli smo da se oslonimo na ovu političku snagu i naša namera je da ovu političku opciju održimo na poziciji da i dalje, nakon izbora, vodi Mađarsku, kao i da nastavimo proces izgradnje“, kazao je Pastor.

Govoreći o opoziciji u Srbiji, Ištvan Pastor kaže da ne smatra realnim mogućnost njenog ujedinjenja.

„Nezamislivo mi je da imaju jednog kandidata za predsednika, pre mi se čini da će ih imati pet, šest, sedam, osam. Minimalna je mogućnost da načine jednu listu, možda će imati opozicione blokove“, kaže Pastor.

NE na referendumu usporilo bi evropske integracije

Za rezultate nedavno održanog referenduma, predsednik Skupštine Vojvodine i SVM-a ocenjuje da su bili važni, kao uslov na putu ka priključenju EU, mada ih neće  ubrzati, ali bi većinski odgovor NE proces integracije usporio na duže vreme.

blank

„Ne verujem da će ove ustavne promene dovesti do promena u svakodnevnom sudijskom poslu. U svakom žitu ima kukolja, kako se to kaže, ali ogromnu većinu u pravosuđu čine ljudi koji svoj posao obavljaju stručno, posvećeno i moralno“, rekao je Pastor.

Govoreći o mogućem atentatu na predsednika Srbije, Pastor je rekao da nije upoznat sa detaljima, ali da smatra važnim što postoji saradnja između različitih službi bezbednosti i da se ovde ne radi samo o pretnji ličnosti, već pretnji funkciji predsednika države.

Ištvan Pastor je u jutarnjem programu govorio i o aktuelnim investicijama u obnovu železničke pruge.

Podsetio je da izvođači radova na pruzi Subotica – Segedin imaju rok do oktobra, ali radovi napreduju bržim tempom, te je, prema njegovim rečima, moguće da pruga od Subotice do granice bude završena do marta ili aprila ove godine.

„Ovde se ne radi samo o promeni koloseka i postizanju većih brzina, već i o zameni kompletne signalizacije, samih železničkih stanica kojima će biti vraćen originalni izgled u stilu secesije. Međutim, ono što vidim kao najveći izazov, jeste rešavanje pitanja prelaska granice, jer nije dovoljno samo da voz brzo ide, već i da kontrola na granici bude brza. To je složeno i važno pitanje“, rekao je Pastor.

Pastor je podsetio da deonica brze pruge od Beograda do Budimpešte treba da bude završena do 2025. godine, te da u narednom periodu kreću radovi na deonici od Novog Sada do Subotice, odnosno do državne granice.

„To je ogroman posao, 100 kilometara pruge i oko 1.500 objekata, nadvožnjaka, prelaza, podvožnjaka koje treba izgraditi, ali tako da i dalje funkcioniše život“, rekao je Pastor.

Pannonrtv.com

Foto: Suboticke.rs, arhiva

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 23 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu imati povolјan uticaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.