blank

„Tambura se sluša ušima, a čuje srcem“ – Romsko tamburaško i duvačko veče, 12. septembra

Romski nacionalni savet i Grad Subotica u utorak, 12. septembra, na Gradskom trgu organizuju Prvi festival romske muzike, Romsko tamburaško i duvačko veče.

blank
Miloš Nikolić najavio je spektakularan koncert koji se po prvi put organizuje. Učešće će uzeti pet vrhunskih tamburaških i dva trubačka orkestra na čelu sa svetskom zvezdom Bobanom Markovićem.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma, Dalibor Nakić poželeo je da se približi romski melos:

„Mi Romi smo poznati po muzici i stvaralaštvu. Na to smo ponosni. Ovaj koncert je svojevrsni poklon Gradu Subotici. Subotica se može pohvaliti unapređenju položaja Roma. Nastupiće najeminentniji tamburaški orkestri, kao što su orkestar Manuela Ahmetovića, dobitnika brojnih nagrada, kao i svetski poznat Boban Marković sa svojim orkestrom. Biće sjajne muzike.

Razmišljali smo gde da održimo ovakav koncert, obzirom da je Subotica multietnička sredina, odlučili smo da prikažemo deo naše kulture i tradicije.“

Nakić je dodao da su Romi deo društva Srbije. Romi napreduju kao zajednica i vidljiviji su u samom društvu. Što je Srbija razvijenija i Romi će živeti bolje:

„Mislim da je jedinstven slučaj da se organizuje koncert trubača i tamburaša. To je ono što krasi nas Rome – tambura i truba. Truba kroz istoriju ima dubok trag. I srpskoj i romskoj zajednici donela je mnogo, još od Prvog svetskog rata pa nadalje.“

Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica, izrazila je svoje zadovoljstvo što će festival biti organozovan u Subotici i dodala kako će publika doživeti emociju tambure i trube:

„Tambura se sluša ušima, a čuje srcem. Tako je doživljavaju oni koji slušaju tamburašku muziku, a romska muzika je ta koja se prenosi iz generacije u generaciju. Publika će biti u prilici da čuje tradicionalnu romsku muziku. Puno je pisano o tamburaškoj muzici, ali i dalje ima šta da se kaže, otkrije, približi svima koji uživaju u njoj, ali i definiše identitet svih onih koji žive na ovim prostorima. Podjednako je dobro sviraju Srbi, Mađari, Rumuni, Rusini, Bunjevci, Šokci, Slovaci, a moji sunarodnici Romi, muziku nose u sebi. To veče će se spojiti dva zvuka, istog naroda.. Ljubav prema životu, tradiciji, zajedničkim vrednostima i našoj zemlji u kojoj živimo jedni sa drugima. Rom za Roma, čovek za čoveka“, dodala je Jovanović.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.