blank

Teku „Berbanski dani“

blank

Tradicionalna, trideset i druga po redu manifestacija „Berbanski dani“ kojom se obeležava i slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima i vinogradima, održava se ovog vikenda na palićkoj Velikoj terasi, u Velikom parku, kao i na šetalištima uz obalu jezera Palić.

Ovu dvodnevnu manifestaciju je, nakon što joj je pudar godine predao vino, svečano otvorila članica Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja, Čila Goli, koja je, tom prilikom, kazala kako joj je čast da u ime Grada Subotice i u svoje ime pozdravi prisutne na otvaranju 32. „Berbanskih dana“ koji su prvi put bili organizovani 1989. godine, da je berba grožđa veoma važna za svakog vinara i vinogradara i da ona predstavlja vrhunac celogodišnjeg rada u vinogradu i trenutak kada se vide rezultati njihovog rada.

„Doktor Karolj Biro je, u vezi objekata koje je grad izgradio periodu dok je on bio gradonačelnik Subotice, napisao i da ‘Gradska kuća može da svedoči potomstvu da je naša generacija ispunila svoju dužnost za veliki razvoj našeg grada’. A naša dužnost je da pored daljeg modernog razvoja grada, održavamo i očuvamo njihovo nasleđe“, poručila je Čila Goli.

Red vitezova vina „Arena Zabatkiensis“ je 20. put deo „Berbanskih dana“. Za pudara godine proglašen je Ivica Dačić iz Tavankuta, dok je ovogodišnja kraljica berbe Kristina Brkljač.

Posetioci Palića na Velikoj terasi mogu da vide izložbu voća i povrća kojе se, po okončanju „Berbanskih dana“, poklanja u humanitarne svrhe, Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ i Udruženju „Naše malo nekome je sve“.

Velika pažnja ove godine posvećena je i najmlađim posetiocima, tako da mališane očekuje zanimljiv dečji program uz animatore, nastupe plesnih škola, Berbanske dečje igre, Zabavni Luna park, dečje predstave: na srpskom jeziku „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“, kao i mađarskom jeziku „Tiritarka haragtár“, dok se na spratu Velike terase održavaju tematske radionice „Malac Genijalac“ i „Mladi inženjeri“.

Na šetalištima kroz Veliki park posetioce očekuju berbanski vašar i proizvođači prehrambenih proizvoda, kao i izložbe cveća i poljoprivrednih mašina.

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su i pomoćnica gradonačelnika Hajnalka Matin i članovi Gradskog veća Srđan Samardžić, Hajnalka Bognar Pastor i Milanka Kostić.

Subotica.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.