blank

Televizija N1 o uljezima na Spomeniku “Ptica slomljenih krila”

blank

Dok se čeka da se na postament postavi spomenik nevinima i dok Novosađani protestuju, uvereni da bi se među žrtvama mogli naći zločinci, ispostaviće se da se nešto slično u Subotici već desilo. Bez previše buke i pre skoro 30 godina, kada je nadomak Senćanskog groblja, podignut spomenik – „Ptica slomljenih krila“

Tragom deset godina starih novinskih tekstova o subotičkom spomeniku nevinim žrtvama 1944/45. godine, ekipa N1 iz Novog Sada istraživala je da li se na spomeniku nevinima kriju i imena osuđenih ratnih zločinaca. Pretragom istorijskih arhiva ispostavilo se da je ta informacija tačna – među više od 1.100 imena pored “Ptice slomljenih krila”, ima najmanje osam onih kojima tu nije mesto.

Dok se čeka da se na postament postavi spomenik nevinima i dok Novosađani protestuju, uvereni da bi se među žrtvama mogli naći zločinci, ispostaviće se da se nešto slično u Subotici već desilo. Bez previše buke i pre skoro 30 godina, kada je nadomak Senćanskog groblja, podignut spomenik – „Ptica slomljenih krila“.

Na lokaciji nadomak Senćanskog groblja u Subotici novembra 1944. godine izvršeno je masovno streljanje civila, uglavnom nemačke i mađarske nacionalnosti. Njihovi ostaci i dalje se nalaze ispod humki. Među imenima onih koje je sud istorije prepoznao kao nevine žrtve, našla su se, međutim, i neka sporna imena.

Subotički novinar Branko Žujović otkrio je prvo. Pre više od deset godina, kada ga je kontaktirala tada 78-godišnja sugrađanka.

„Anđa Grubešić je još živa. Ona je neposredan svedok onog što se dogodilo 12. aprila 1941. godine, ona je tada imala sedam godina, krenula je sa svojim ocem Spasojem Ninkovićem ka Bačkoj Topoli iz pravca Hajdukova, to je obližnje mesto ovde. Naša zemlja je već bila tada okupirana, počeo je teror, počela su prva ubistva, Spasoje Ninković sa četvoro svoje dece, sa svoje četiri ćerke, njih je osoba koja se zove Ištvan Lodri presrela, pozvao je Ištvan Lodri mađarske vojnike, koji su pritrčali, Lodri im je rekao, koji je inače njihov komšija u Hajdukovu, da je Spasoje četnik, da ga treba ubiti, što se i dogodilo, Spasoju su rekli da trči, on je krenuo, kad je napravio nekoliko koraka ubili su ga, njegova ćerka Bojka je skočila sa kola, pritrčali i nju su ubeli. Ja u rukama držim pravosnažne sudske presude do kojih sam nedavno došao, Ištvan Lodri je pravosnažno osuđen za ubistvo Spasoja Ninkovića“, priča Žujović.

Ištvan Lodri, samo je jedno od imena kojima na spomeniku nije mesto. Među više od 1.100 žrtava, novinar Branko Žujović pronašao je još najmanje sedam uljeza.

Ostatak priloga dostupan je posredstvom sajta Televizije N1.

Foto: Protest u Novom Sadu, printskrin N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.