blank

Teškoće pred početak prolećne setve – poljoprivrednici kažu da su na gubitku

blank

Poljoprivrednici kažu da se štedi tamo gde može, ali da se to kasnije može odraziti na količinu i kvalitet roda

Poljoprivrednici se suočavaju sa velikim poteškoćama pred početak prolećne setve, cena đubriva je rekordno visoka. Troškovi proizvodnje rastu, skupo je i seme i gorivo – žale se oni. Poljoprivrednici tvrde da su na gubitku.

Jedan džak semena jarog ječma, ili kukuruza, pa čak i suncokreta, neophodnog za prolećnu setvu, a koji sadrži oko 25 hiljada zrna, u slučaju najkvalitetnijih proizvoda dostiže i cenu od šest do osam hiljada dinara, dok jeftinije seme, koje nude domaće semenske kuće, trenutno košta od četiri do šest hiljada dinara, po jednom džaku, renosi RTV Panon.

Zoltan Varga, poljoprivrednik sa Šupljaka, kaže da se štedi tamo gde može, ali da se to kasnije može odraziti na količinu i kvalitet roda. U svakom slučaju će na oranice dospeti manje đubriva.

„Jedna je stvar da ćemo smanjiti količinu koju ćemo posipati, ali gorivo moramo da kupimo, jer ne možemo da radimo bez njega. Zamrznuta cena goriva je i dalje visoka. Trebalo bi da ga dobijemo za cenu koja je realna, a to je cena od 120-130 dinara. Nemamo izlaza, moramo da kupimo i seme, ako želimo da posejemo zemlju, moramo da ga kupimo po toj ceni koja jeste.”

blank

Prema rečima preduzetnika Tibora Aladića, cena reprodukcijskog materijala nije bila tako visoka poslednjih deset godina, ali se u isto vreme usevi dobro plaćaju na berzi.

„Nastala je jedna situacija u kojoj proizvođači ne znaju šta da rade, ne znaju kako da tretiraju ovo stanje, svi se dvoume, razmišljaju o tome kako da računaju, kako da naprave najbolji izbor, da bi mogli da proizvedu pozitivu na kraju vegetacije, kada kombajni završe posao, da bude i neke zarade od cele proizvodnje.”

Žarko Galetin je u programu Javnog medijskog servisa Srbije rekao da je kada su u pitanju cena i količina đubriva problem očigledan, ali da je to globalan problem. Ovaj agroekonomski analitičar je dodao da je cena đubriva povećana dva i po puta u odnosu na prošlu godinu.

„Štaviše, neki trgovci prodaju đubrivo po tri puta većoj ceni nego prošle godine, to se pre svega odnosi na urea đubrivo, koje sada košta preko 100 dinara po kilogramu, što je oko hiljadu evra po toni, kada govorimo o ovom đubrivu. Tako da ova situacija predstavlja ozbiljan problem za poljoprivrednike, kako bi, kako se kaže, na kraju proizvodne godine pozitivno zaokružili svoju računicu. Dakle, veliko je pitanje koliko će đubriva biti rasipano, koliko će đubriva kupiti.”

Prema mišljenju ovog stručnjaka problem dodatno otežava i činjenica da je Srbija izgubila poziciju najvećeg proizvođača đubriva u regionu i da može da obezbedi tek polovinu ovdašnjih potreba. On je dodao da bi prolećna setva najveći problem mogla da predstavlja za mala i srednja gazdinstva. Galetin je zaključio da bi prva i najvažnija mera trebalo da bude podsticanje poljoprivrednika državnim subvencijama i povećanje premija.

RTV Panon, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.